ARTIKEL TERBARU

Monday, 21 October 2013

Habuan Untuk Kakak Dari Cik Ais

Semalam hari ahad dalam kul 3 lebih ke 4 gitu ais datang ngan apit .. Diorang ni adik ipar saya..Tinggal kat bukit jalil.. Kalo hari minggu memang ke mari la diorang..Masuk2 tengok ais jinjing KFC.. Wah! Tak cakap pun ada beli makanan diorang ni..Hehehe.. Rezeki2..

Beli KFC sempena kakak exam dapat result bagus kata cik ais..Hahaha..Mana diorang tau..Dapat je result kakak terus mama wassap kat family mama dan family ayah.. Siap mak mama kata, dalam diam2 farah tu boleh tahan gak ye dia..Hehehe..Alhamdulillah.







Result Exam Kakak

Kan ada mama bagitau yang kakak ada exam kan.

So bila ada exam mesti ada result kan.. Berdebar rasanya.. Hari2 tanya kakak bila nak dapat result..Sampai naik muak kakak nak menjawab.. So Jumaat lepas la segala keputusannya..

Tara.. Keputusan exam kakak..






Masa amik kakak tgh hari tu terus dia hulur kat mama..Mama pun teruja.. Belum sempat mama nak komplen terkejut yang Sains dapat 92% jer kakak dah cakap awal2..

Kakak : Mama sori sangat..kakak tak dapat 100 sains..sori ye mama..
mama diam je la dulu sebab tengah belek2..So dia ingat mama marah kot
Kakak : mama, kakak minta maaf ye..kakak tersilap yang serangga tu
Pastu mama pun jawab
Mama : Tahniah kakak. Mama dah bangga dengan keputusan kakak ni.. Pastu terus mama peluk dia..

Bagi saya keputusan dia dah cukup bagus.. Lagipun dia dah berusaha...Tak perlu nak marah2 sebab keputusan dah keluar pun..
 


Nak Sarapan Pun Dekat Dengan Mama

Sian Eya.. Yang lain2 pun kesian jugak.. Ye la diorang ni tak dibenarkan bawak makanan atau minuman dalam bilik. So lepas mandi hari ahad tu sementara ayah buat sarapan mama baring la jap.. Nampak Pqa disebalik pintu..Jengah2 mama.. Tanya kakak Pqa tu nape.. Kakak kata dia bawak air naik atas tapi takut nak masuk bilik.. Alahai.. Gitu sekali anak2 mama.. Bagitau Pqa masuklah mama tak marah.. Meh makan kat sini. Tapi jangan atas katil la.. Bila pqa masuk bawak air terus kakak ngan kembar turun.. Nak tau apa diorang buat.. Angkut air ngan roti naik atas..Hahaha..Tak apalah mama kasi can..Sian nak makan dekat ngan mama..Eya pun makan roti siap hulur kat mama..Hahaha..Tomei korang semua..







Kaki Bengkak - Klinik - MC

Mama dapat MC hari ni coz bengkak kaki x surut2.. Actually malam jumaat tu cam tergelincir skit masa nak turun tangga kat rumah ni..Tapi masa hari jumaat tu macam ok So gi la opis cam biasa. Masa petang nak balik tu eh nape la ibu jari ni cam sakit sangat.. Nak berjalan pun mcm sakit sangat..Mama tak adalah ngadu kat ayah pun sbb ingat tak kritikal pun.. Memang nak kene sekeh kot dah kritikal baru nak bagitau..Hahaha.. So pagi sabtu tu mcm ada bengkak skit tapi tak nampak sangat la.. Jalan pun hencut2 jer. Ayah offer nak urut tapi mama tak nak sbb sakit.. Pastu ayah kata bukan nak urut tempat sakit.. Takut sbb otot ke.. Sebab ada kes sebelum ni sakit tempat lain pastu urut tempat lain esokknya terus ok.. Eh korang jgn pikir lain plak pasal urut tempat lain ni..Hehehe...Ayah urut pun still tak ok.. Nak panggil orang berurut dah malam lagipun jauh yang urut mama bersalin dulu..Malas plak.. So ayah suh makan panadol jer.. Kakak, kembar dan Pqa risau je.. Sebab ayah kata kalau mama tak ok ayah nak bawak mama gi spital.. Hahaha..Sajer jer ayah tu menyakat anak..Lepas ayah kata gitu sibuk la yang sorang picit2 kepala la, tangan la..Alolo..Bukannya sakit pun situ nak oiiii.. Layan jer la..Bila mama nak bangun jalan ke bilik air ker, ke dapur ke ada la yang tukang pegang la..Kekonon jaga..Hahaha..Memang tomei la korang ni.. Terharu mama.

Ayah balut kaki mama guna petua traditional katanya.. Letak bawang putih.. busuknya nak muntah.. Tak lama pun pakai. Nak tido mama buka..Degil kan..Hahaha

 Korang tau dapat ubat apa.. Just panadol dan ubat sapu jer..

Tak apalah..Yang penting dapat MC..

p/s : Doakan kaki saya cepat sembuh ye.. X larat nak jalan lambat2..Semua keje tak leh nak buat...

Juadah Di Hari Raya Haji

Tahun ni raya haji kami kat kampung Tanjong Karang. So Isnin plak kami dapat cuti. Cadang memang nak balik lambat skit coz ada tempahan kek..So petang sabtu tu dalam kul 5 lebih baru gerak.. Gerak bukan terus lik kampung, menyinggah Shah Alam jap amik Nuyun ngan Huda dan Afiq.. Adik memang nak balik ngan kitaorang sbb Rokhim balik Isnin petang sbb isterinya keje lagi hari Isnin tu.. Redha je la..Hahaha.. Along plak turn johor tahun ni.. Suami huda hari Isnin keje lagi so huda nak balik ngan kitaorang la... Sampai Shah Alam dah nak masuk maghrib, so ayah kata lepaskan maghrib la sbb bawak budak2.. Tak elok jalan maghrib2.  Sampai huda lepak2 makan2..Pas siap2 terus gerak lik kampung.

Hari Ahad ada kenduri kahwin sepupu (anak pakde kat sg Yu). So berkampung la kami kat situ smpi dalam kul 3 lebih..

Hari Isnin  lepas zohor plak terus masak2 menu tuk raya.. 
Menu yang dimasak sambal goreng, daging kurma,  ayam masak merah, ayam palembang, sambal kacang.
Menu nasi beriani, acar mentah, sayur lodeh tu masak pagi selasa.. Ayah kul 5 pagi bangun  masak nasi beriani..Hahaha..
Lemang ngan ketupat pun ada.
Agar2 tu mama yang buat. Agar2 pandan ngan koko

 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...