ARTIKEL TERBARU

Friday, 27 September 2013

Mekacih Cik Yati Bagi Baju

Bukan nak tunjuk aksi bebudak ni.. Bukan jugak nak tunjuk pemandangan belakang yang sepah2 tu.. Almaklumlah semua baru lepas gerak lik ke kampung..Jadinya lom sempat nak kemas2..Nak merehatkan badan dulu baru kemas..Jadinya sila abaikan mata2 korang..Kalau nak kutuk pun eh x payah la ..Adatlah umah pas orang datang tido kan.Pastu ada anak2 kecik plak...Huhuhu..







Baju2 ni semua Cik Yati yang jahitkan.. Yati ni kawan opis saya.. Hadiah raya katanya.. Sebab dia memang tiap2 tahun akan bagi duit raya dan baju raya tuk anak2 angkat dia ni (sbb dia lom kawin).. So  tahun ni dia kata tak nak beli tapi nak jahit.. Aloloo..lagi la terharu kan.. Sanggup tu nak jahit...Apapun terima kasih bebanyak ye Yati.. Gambar kakak tak ada sbb dia punya lom siap lagi.. So sentap kat depan TV sbb yang lain sibuk amik gambar.. Sabar ye kakak...Nanti kakak punya dah siap mama amik gambar kakak..




Edisi Pqa Merajuk Lagi

Pqa!Pqa!.. Serius la Pqa sekarang memang sensitip giler.. Tak leh kuat suara skit terus cebik terus menangis.. Kembar sekarang ni pun layan baik ngan Pqa lepas demam ni. Ni bukti dia majuk lagi la ni..






 Punca yang dikenalpasti dia merajuk nak tukar seluar lain walaupun belum mandi.. Mama cakap gi la mandi dulu baru tukar baju lain.. Terus sentap ... 

p/s: dah namanya anak2 dara agaknya, sentap memanjang..Kalo anak teruna wat tak hal kot..


Bila Atuk Nenek Jadi Datang

Salam jumaat semua... Esok cuti so apa planning korang? Dok umah ke jenjalan bawak family.. Kalau yg dah gaji tu masyuk ler.. Mcm kami ni 1hb baru gaji lor.. So esok meh kita dok diam2 kat umah ek..

Ni nak citer pasal citer minggu lepas punya pasal atuk ngan nenek Tanjong ...
Nak menunggu atuk ngan nenek Tanjong datang ke umah umpama menunggu buah yang tak gugur2.. Hahaha.. Plan berbulan2 nak datang tup2 ada je halangannya.. Dan orang yang paling sedih sesangat adalah cucu kesayangan nenek la ni.. Chu...

(yg lain pun cucu2 kesayangan jugak tp chu dah declared yg tu nenek dia sorang..Huhuhu)

Jadinya masa 17 Sept 2013 Selasa tetiba mak saya kol..

Mak : Yang, mak rasa macam nak ke rumah ko la sabtu ni
Saya :Macam ke betul2 mak
Mak : Nanti hari khamis atau Jumaat mak confirmkan balik
Tup-tup petang tu kol saya balik
Mak :Yang, mak confirm jadi gi umah ko.. Nanti bagtau Chu ye nenek jadi datang..
Saya : Ok..Jumpa nanti hari sabtu
Mak : Tak payah masak2 tau yang.. Mak bawak makanan nanti..Sebab mak sampai mungkin tengah hari.
Alololo..Sweet la mak ni..Datang umah anak bawak makanan..
Memang gitu la mak saya.. Mesti nak bawak makanan dari kampung.. Nak masak nak bagi anak cucu makan air tangan sendiri...

Puncanya dia nak datang adalah kat kampung asyik demam je.. Sebabnya masa cuti 1 Malaysia tu plan nak balik kampung tapi isu road tax kete minta nyawa.. So terpaksa kansel la nak balik.. Jadinya meroyan nenek tu kat kampung cucu tak dapat balik bulan ni..Hahaha ..Last2 abah saya kata, tak apalah abah leh cuti, jom la kita jumpa cucu2..Eleh sebenarnya abah pun rindu cucu.. Tapi tak nak mengaku..

Sampailah atuk ngan nenek Tanjong ke rumah masa hari sabtu 21 Sept 2013 tu.. Sampai dalam kul 11 lebih gak.. Kemain hepi cucu2nya.. Macam2 di bawaknya dari kampung.. Tertanya2 kan diorang naik apa..Hahaha.. Tak mungkin kot naik bas.. Memang tak pernah dan tak akan dikasi dek anak2 lain kalo nak naik bas pun.. So Huda hari jumaat pas lik keje terus gerak lik kampung.. Pagi2 Sabtu baru gerak ke bangi.. Yang akan hantar balik semula ke kampung Rokhim pulak yang akan hantar.. 

So memang riuh la umah hari sabtu tu.. Makan dan makan.. Tetiba dalam petang2 gitu Rokhim datang sbb nak bawak mak abah jalan gi Nilai.. Kakak dan kembar nenek nak bawak jalan.. So Pqa mengamuk sakan tak dapat ikut.. Sian ..Mama malas sesangat nak follow sbb dah kepenatan mengemas umah sebelum diorang sampai...Sampai ke malam diorang berjalan.. 

Hari Ahadnya nenek ngan atuk ajak keluar gi cari durian.. Teringin nak makan durian bangi.. Hahaha.. Durian bukan sama je mak oiii.. Ada durian tanjong ada durian bangi ek.. Menantu dia layankan je la.. Jomla kita mencarik.. 

Sementara diorang keluar mama pulun memasak sensorang... Antara menu mama masak,
Ayam goreng kentuky, Ayam masak kicap, ikan cencaru goreng, air asam, sayur sawi jepun, ikan masin...Walau simple tapi abis sbb memang plan semua adik beradik kumpul makan situ.. Awa ngan ais (adik ipar) pun  kami suh datang makan kat situ.. Makan reramai memang nikmat...

Seronok sangat dapat berkumpul sesekali mcm tu.. Walau lepasnya macam nak fengsan mama bila semua dah balik..hahaha...Entah bila lagi nak dapat sesama macam tu...

p/s: Tgh plan ngan adik beradik nak wat besday party abah kat mane... Yang penting ada air terjun/sungai sbb kami suka mandi2..Sekali ngan family day SJ FAMILY kot...Semoga dipermudahkan..



 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...