ARTIKEL TERBARU

Wednesday, 31 July 2013

Gelagat Anak Bila Diajak Ke Pasar Basah

Masa lik kampung tanjong karang ari tu, hari sabtu mama gi paso..nak beli lauk pauk la kan.. Ajak la kakak, kembar dan Pqa.. Eya tinggal sebab tengah tido. Mak tak bagi bawak..Panas katanya..Turun dari kereta memang teruja la sbb first time bawak ke pasar basah kat sini..Selalu kene tinggal ldm kete ayah yg keluar...Kali ni semua keluar..Memula masuk Cha dah bising2 angkat seluar sbb ada air kan..Hahaha..Mama dah gelak2..Chu steady jer..Kakak pun angkat seluar..Pqa pun sama sbb dia suka ikut2 apa org buat.. Yg kelakar memang Cha..Nampak sgt dia penggeli ..Pastu dah bising2 ajak balik..Cha memang bukan jenis berjalan la..Sekejap jer dah penat.. Klon mama betul...


Tu yg angkat paling tinggi Cha la tu..Hehehe..

Karipap Inti Kentang Ayam

Satu kepuasan bila dapat buat sendiri.. Ni gara2 mama bercuti hari Isnin lepas sebab jaga Chu.. Chu demam panas... So macam bosan sebab tak tau nak buat apa kat umah, masa ni Chu plak tido..Tetiba teringat nak makan karipap.. Nak suh beli jer tapi kang yang intinya pedas la, tak sedap la, isi tak padat la siap leh goyang bunyi2 lagi ,x pun dpt yg basi..Erm, gi dapur tgk kentang ada, kari ada, udang kering pun ada..So cukuplah bahan2 nak wat intinya..Jadinya petang ayah lik keje serprise mama wat karipap sendiri untuk juadah berbuka..Bangga sikit..Hehehe..Ye la orang tak pandai masak ni bila boleh buat bangga dia tahap tak tau nak cakap camner. Padahal wat karipap jer kot.. Buat untuk sepinggan jer..Jadilah kami anak beranak makan masa berbuka..Buat banyak2 kang sape nak ngabiskan..Korang nak resepi ker? Eleh! Korang lagi pandai buat kan..Tapi tu resepi korang..Ni resepi saya..Kan lain tu..Ni saya kelim sendiri tau tak pakai acuan2 ni..Tu yang jadi bangga kembang setaman..


Bahan2 Untuk Inti :
- Kentang (potong dadu)
- Ayam (potong dadu kecik2 skit dari kentang)
- Bawang merah, bawang putih, halia, udang kering (tumbuk)
- serbuk kari (bancuh  ngan air. Jgn byk sgt airnya )
- cili giling
- gula, garam

Cara nak masak :
- Panaskan minyak. Pastu masukkan bahan yang dah ditumbuk, tumis sampai naik bau (Bau satu taman sbb ada udang kering..Hahaha)
- masukkan cili giling, tumis sampai masak cilinya pastu masukkan gula
- Bila dah nampak likat masukkan kari yang dah dibancuh dgn air tadi
- Bila dah nampak kering skit masukkan ayam pastu kentang..
- Baru masukkan air dan garam.. Pastu tutup..Tunggu lah sampai kering skit...Kalau tak kering nanti masa masukkan inti tepungnya basah plak..

Untuk tepung :
tepung campur dgn minyak yang dipanaskan..Kemudian campur mentega skit..Uli lembut skit..Baru campur dgn garam dan air sejuk..Pastu uli la cam biasa..



Ini Semua Sebab Nad (ZakwanNayli)

Hahaha.. Terkejut tak korang baca tajuk..Mesti cepat2 korang nak baca apa ke halnya? Hahaha.. Betul, percayalah, ini semua gara2 Nad. Sebabnya Nad buat entri ni

Pastu pas balik keje terus gigih gi cari bahan kat kedai simpang sebelum masuk taska.. Beli bahan2 kecuali kerang sebab tak makan kerang.. Ayah siap gelak sebab siap salin resepi..Pedulik hapa aku! 
Nad, pertama kali tau akak buat MEE KARI ni..Memang ikut resepi dari nad..Memang meletup la..Sedap sesangat2 tau.. Korang nak resepi gi la blog nad ek.. TQ Nad..

 Sebelum dicurahkan kuah

Selepas kuah dicurah.. Korang cari telur ke? ada.. Tersembunyi di bawah sekali..Nanti bebudak ni dok galak makan telur je..Hahaha..

p/s : Seronok pulak puasa kali ni sebab banyak resepi yang dibelajar.. Balik kampung hari tu adik ajar wat laksa, kuih cara, ...Ada cucur udang..Tak tau masak tak apa janji nak belajar memasak..Kan korang kan?



Apakah Tandanya? Tak Perlu Kata Apa2

Hahaha..Nak gelak dulu aci tak? Ni masa kat umah Cik wawa la ni..Masa 2 minggu lepas gi buka posa hari sabtu kat sana..Tido kat sana malamnya tu..Ahad malam pas buka baru balik..Tengah2 dok lepak tengok tv adik Eya wat perangai.. Sungguh tomei wat cam gitu...Kat umah pun hari tu siap tetekkan lagi baby dia..Baby minnie mouse..X sempat nak amik gambar...

 Tak sedar kene amik gambar




 Siap 2 botol tu..Satu susu satu air ye dik

 salah landing la tu dik..

Kenyang sudah baby tu dik..

Hepi Besday Untie Hud

 UCAPAN BUAT UNTIE HUD DARI 5 FARAH

SEMPENA BESDAY UNTIE HARI INI
31 JULAI 2013
ANGGUN2 SELALU TAU!


 
Hepi besday Untie Hud... Moga gembira selalu
dari : Farah Nor Shahirah a.k.a Kakaka

Hepi besday untie Hud..
Dari : Farah Nor Shahadah a.k.a Cha

Hepi besday Untie Hud
Dari : Farah Nor Shuhadah a.k.a Chu


Hepi besday Untie Hud Bucuk2
Dari : Farah Nor Shafiqah a.k.a Pqa a.k.a Amoi


Hepi besday Untie tersayang
Dari : Farah Nor Shaziyah a.k.a Eya

-------------------------------------------------------------------------------------------------------






SELAMAT HARI LAHIRKU UCAPKAN
MOGA DIRIMU SENTIASA GEMBIRA
SELAMAT HARI LAHIR KU UNTUKMU
KU DOAKAN KEBAHAGIAANMU




Nah kek besday untuk ko! penat tau i buat kek ni..Muah!!!






WW : Ayu Berkaca Mata Besar



Bila cam gini baru perasan rambut Pqa dah panjang depan ni.. Sabtu ni kasi potong rambut depan..Sian dia mesti rimas..Comey tak Pqa? Hahaha

Demam Rindu Nenek Besar


Selamat pagi semua.. Lama tak jengah blog sendiri..Blog sendiri tak jengah apatah lagi blog korang..Bizi tersangatlah bizi..Bila malam malas plak nak on laptop..Sudahnya berhari2 tak jengah..Alhamdulillah dah masuk 22 hari kita berpuasa..Dah ada yang bercuti' ker? Hahaha..Saya belum lagi... Maybe next week kot..Tanda2 cam ada dah ni..Hehehe..X apalah nak wat camner..Redha jer la..

Minggu lepas lik kampung tanjong karang..Seronok yang amat..Rokhim je yang tak dapat balik..Sebab dia meniaga kat bazar..Dia lik minggu sebelumnya..Tak apalah..Dan balik tu Chu demam..Demam rindu nenek besar dia la tu.. Tido pun ngan nenek..Erm..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...