ARTIKEL TERBARU

Friday, 12 July 2013

Menu Sahur Hari Ke-2 Puasa

Hari pertama sahur adalah tidak masak..Sedih nak citer..Kih! Kih!

Hari ke-2 sahur adalah bersemangat sedikit..

 Tu dia menu sahur.. Nampak gah tak..Hahaha..

 Udang masak sambal (kes tetiba teringin..Hahaha..Ayah tak leh cuit sbb kaki dia sakit lg..Tengok saja arrr..)

 Ayam masak black pepper (kabur plak..sori?)

 Sawi jepun tumis (utk ayah sbb kaki dia sakit lg-gout)

 Ayam goreng tuk anak2 sarapan pagi

 Hirisan timun

Tak lupa air nescafe..Masyuk..

p/s: Bila masak time sahur secara automatik teringat dulu2 kat kampung.. Tinggal bangun makan je sahur..Tu pun liat kalau mak kejutkan..Padahal mak masak fresh lagi..Menu yang selalu order ayam masak kicap atau telur masak sambal..



Akhirnya Berjaya Bangun Sahur

Alhamdulillah.. Masuk dah hari ke-3 kita semua umat islam berpuasa.. Ada yang dah tinggal ker? Hehe..Sabar2..Jangan sedih2 ar..Ganti tetap kene ganti..Kih Kih..

Setelah 2 hari kami bersahur berdua, pagi tadi bersahur bertiga.. Iaitu dengan kakak.. Mama dah siap gorengkan telur hitam feverat dia baru kejut dia.. Kalau dia tak nak bangun x per la kami jer la yang makan telur tu..Hehehe.. Tengah ayah senduk nasi ayah suh kejut kakak nak bangun sahur tak.. Mama pun kejutkanlah.. Mama just kejut dan bagitau mama ada masak telur hitam kakak..Jom la bangun sahur.. Automatik terus bangun.. Cis! Sungguh berkuasa telur hitam tu.. 

Ayah suh mama suap kakak, memula jer mama suap.. Pastu dia nak makan sendiri..Dan dia makan bertambah.. Wah! Betul2 kakak makan ni.. Sambil makan2 sambil bercerita.Saja nak bagi dia tak bosan la hadap makanan tu pepagi..Hahaha

Lepas sahur suh dia tido sebab mama nak sidai baju.. Tengok2 dia tak tido tapi belek buku.. Dalam kul 7 kembar bangun nak susu.. Tengok kembar minum susu kakak pun nak..Alahai kakak..Kata nak puasa...Kalau puasa kene makan dan minum masa sahur jer.. Sekarang ni tak boleh.. Pujuk2 jalan pun..Ok lah..Dia kata hari ni nak puasa sampai kul 2..Tunggu jer la kang amik dia kul 11.30 apa citernya..Hahaha (bulan puasa cikgu dia kata sekolah sampai 11.30 jer..Diawalkan..Ayah kata cikgu dia nak balik awal2 pun nak buat apa..Kalau petang tu logik gak la nak masak..Bukak bazar ramadhan ker apa? Hahaha..)

Petang ni pas abis keje nak balik kampung muar.. Sebelum tu nak singgah nilai 1 jap ayah ajak jalan tengok baju.. Erm..ni yang wat rambang mata kang tak tau nak pilih...Tema raya tahun ni mama nak merah bata... Sedondon semua...Tapi tengoklah kalau warna lain tetiba terkenan plak..Hahaha..

p/s: agak2 jem giler tak nak balik muar petang ni..Maybe semua pakat nak balik sbb nak buka posa ngan family kat kampung.. Buka posa ngan family saya 26hb baru lik tanjong karang.. Sebab 26 tu cuti Nuzul Quran..Dah janji ngan Huda nak balik sesama 26 tu.. Rokhim ngan along tak sure balik ke idak.. Yang Rokhim macam tak dapat sbb dia buka gerai kat bazar ramadhan..Tak apalah korang..



Salam Jumaat Semua

Bertemu jumaat di bulan ramadhan. Alhamdulillah.. Semoga hari ini segala kebaikan yang dibuat diberi ganjaran oleh Allah.. Amin!!!!


Ingin berkongsi artikel yang saya dapat dari FB.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...