ARTIKEL TERBARU

Monday, 24 June 2013

Menu : Agar-Agar Coklat Lapis

Hari sabtu sambil2 kemas tu sempat lagi membuat tuk anak2 makan.. Bebudak memang suka agar2..Tapi jangan la buat yang satu warna memang tak pandang..Kalau nak buat agar2 samaada kene lapis2 atau yang dalamnya ada jeli....Kene kreatif la..Demand gak anak2 ni..Hahaha..

So saya buat agar2 coklat lapis..
  
  Hehehe.. Buat 6 bekas jer.. sorang satu..mama kongsi ngan ayah..



p/s: Biarpun leceh nak buat tapi demi anak2 nak makan mama tak kisah..


Cuti Sabtu - Aktiviti Mengemas Bahagian Atas

Dimulakan dengan bahagian atas dulu... 3 bilik tidur dan 2 bilik air.. Pertamanya ayah settlekan bilik tidur dan bilik air utama dulu... Kedua settlekan bilik kedua sbb bilik tu akan jadi bilik tido kakak dan kembar.. So nak kosongkan bilik tu.. Sekarang hanya ada katil 2 tingkat jer.. Yang bahagian bawah tu besar so muat la 2 orang kalau kakak ngelat tak nak tido katil atas.. Diorang sih cat dulu baru diorang nak tido bilik tu.. Wah! banyak songeh korang ek.. Almari baju ngan meja ayah angkut letak bilik utama..So nnt nak cat senang..Lagipun biar diaorang selesa skit tak banyak barang dlm bilik tu.. Nampak luas skit..Lepas dah settle 2 bilik tu settlekan bilik tidur yang ketiga dan bilik air yang kene kongsi ngan bilik kedua tadi. Bilik ketiga ni mama nak jadikan bilik tetamu pulak. Ye la bilik kedua dah jadi bilik kakak ngan kembar, so bilik ketiga jadi bilik tetamu plak.. Ada 1 katil bujang,drawer, dan meja tulis.Ok la tu x perlu byk sangat peralatan dlm tu..... Mama memang tak tolong banyak, tolong angkat skit2 mcm almari, meja.. Mama banyak dok bawah lipat baju.. Hahaha..Nampak sangat ngelat kan. Tak la, bukan tak nak tolong, putri2 yang 4 orang tu pun sibuk nak nolong gak.. Biarlah kan..Adik Eya mama tak bagi join sbb takut habuk kan.. Lagipun dia masih batuk dan nafasnya masih bunyi lagi..Suh dia dok ngan mama jer..Tolong lipat kain, sidai baju..

Settel lipat kain , sidai baju.. Mama nak bersihkan dalam peti ais.. So putri2 yang tengah menolong kat atas tu sibuk plak semua nak turun kat dapur.. Hahaha.. Sian ayah sensorang buat kat atas..Biasanya kalau dah ramai nak menolong,  jap2 gaduh..Last2 mama cakap kalau nak gadu2h tak yah tolong la..Biar mama buat sendiri..Sentap sudah mamanya.. Mama korang ni bukan penyabar mana pun, kalau ngan ayah still nak layan gak benda remeh2 ni kalo mama nak naik hangin kang..Hahaha.. Mak mak memang gitu la kan..Hehehe..Ye la jarang2 nak kemas peti ais ni pun.. So benda yang seronok la bebudak ni..Keluarkan semua benda dlm peti ais.. Pastu sama 2 bersihkan.. Pqa pun amatlah rajin.. Tomei jer dia sibuk2 suh bagi dia nak buat jugak.. Adik Eya plak sibuk ke hulu ke hilir tak ada orang nak layan dia pastu nangis..Manja bebenor gayanya.. 

Pas dah siap peti ais mama masak nasi jer.. pastu bebudak ni makan ngan sup..Malas nak suh ayah keluar gi beli makanan , sian plak dah la penat2, moh ler kita makan apa yang ada ye..Penat memang penat tapi seronok tengok keadaan umah bahagian atas dah berubah.. Esok ahad aktiviti mengemas di bahagian bawah plak.. Motif utama nak kemas dan buang barang yang dah tak guna di bilik bawah..Banyak sangat barang..Semak bebenor. So bilik bawah pun akan dijadikan bilik tetamu dan ruang pejabat .. In Sha Allah..

p/s: Kul 7 lebih settle semua, mandi segala, siap2 dan berehat... Baru terasa sakitnya pinggang, harap2 ok la sbb esok kene mengemas lagi...


Cuti Sabtu - Sarapan Pagi Air Tangan AyahMama

Seronok cuti 2 hari ni walaupun penat, sakit2 pingang dan bontot...Nape saya kata seronok? Seronok sebab 2 hari cuti ni masa dihabiskan bersama anak2.. Kami dok pulun mengemas rumah... Sebab pertama minggu ni mak abah saya nak datang tido umah.(kalo jadi sbb keadaan mak masih belum pulih sepenuhnya) . Sebab yang kedua rumah kami akan dijadikan tempat untuk sesi merisik cik wawa..(adik ipar) 7/7/2013..Bakal suami dia orang KL jer.. So mak abah mertua minta izin nak buat kat umah kami sbb leh datang juga tgk cucunya. Erm, sukatilah..Memang dari sehari ke sehari nak mengemas bilik bawah tu sbb banyak sangat barang.. 

So sebelum mengemas mama ngan ayah kene plan dulu, nak buat yg mana dulu, mama buat apa ayah buat apa. Mama biasanya buat yg simple jer dan ngelat skit2.. Ayah pun tak paksa sbb tau mama tak boleh penat sangat.. So perbincangan dibuat semasa sesi sarapan...

Sarapan hari ni lebih skit sbb kekonon nak kene ada tenaga. Hahaha.. Bebudak ni pun over gak makan ..Sebab dah bgtau hari ni kita nak mengemas rumah sbb atuk nenek nak datang.... So excited la cucu2 semuanya..

Ni menu sarapan kami hari sabtu tu. Pepehal perut kene isi dulu baru seronok bekerjasama...


 Mee + sup
Jemput2 pisang + sambal tumis

 Pagi2 bangun ayah tengah bancuh tepung nak buat jemput2.. Wah! Sedapnya..patutlah smlm sibuk beli pisang..Ingat nak makan rupanya nak buat jemput2.. Pastu ayah kata ada beli mee semalam, kalau mama nak tambah menu buatlah.. Chu request nak mee sup.. Ok.. Dah siap moh kita sarapan...




Kakak Tak Sekolah

Dari semalam memang dah tau sekolah kene tutup gara2 JEREBU (saje jer motip besarkan tulisan..kih kih) .. Tapi pagi tadi ayah still gosok baju tadika kakak dan ayah suh stanby baju ganti kalau2 tadika kene tutup gak.. Pastu mama cakaplah nnt mama kol cikgu dia la tuk confirmkan.. Sebab dah 3 4 kali tak ada sekolah nk inform2 kalo ada cuti2 ni..Salah satu contoh mcm ada aktiviti mewarna hari ahad pastu patutnya cikgu cakaplah hari isnin cuti..Ni selalu dah sampai depan pagar baru ada nampak notis tak pun ada sorang cikgu tunggu depan pagar inform kat sorang2 mak bapak yang sampai.. Sengal tul rasanya..Ok lupakan hal itu yang sudah berlalu.. Jadinya saya pun kol la cikgu dia pepagi tadi dalam kul 7 lebih.. Tak bagi kakak pakai baju tadika dulu.. Pas dah kol cikgu dia bagitau sekolah tutup hari ni, maybe esok pun tutup.. Kakak mengeluh la sbb dia kan suka banget gi tadika tu. Tak paham saya , budak kalo suh cuti kemain suka, dia dok susah ati..Last2 bagi baca mesej cikgu dia bagi yang kata tadika cuti.. Suh dia eja dan baca. Baru senyum.. Tapi nak jugak pakai stokin, kasut sekolah bagai gi taska.. Alahai kakak2.. Ayah dia kata ikutkan jer..Ye la..Mama turutkan jer la..

Masa nak hantar anak2 ke taska nampak la jerebu jugak tapi mcm tak bape nak teruk la.. Tak bagi budak2 ni bukak tingkap...Dalam kete dok sembang2 la ngan budak2 ni pasal jerebu ni.. Hehehe.. Jadi jurucakap tak bertauliah plak.. Tak apa demi anak2..At least diaorang tau la isu semasa kan... Hehehe.

Salam Isnin Semua

Salam Isnin semua kengkawan.. Ada yang bercuti ker hari ni gara2 JEREBU? Ke cuti sbb anak pun cuti sekolah.. Hahaha.. Kalau dah terpaksa nak wat camner kan...
Apapun jaga diri masing2 dengan keadaan yang melanda sekarang ni.. Ini salah satu ujian dari Allah S.W.T untuk peringatan kepada hamba2nya..Muhasabah diri bersama.... Kepada yang bekerja mcm saya juga, jgn malas2 ler, sibuk ngan candy crush tu. Nyawa2... Keje jangan ngelat2 tau. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...