ARTIKEL TERBARU

Monday, 17 June 2013

Menu Sarapan Pilihan Anak2

Hari ahad lepas yang lepas, dok umah jer weekend tu.. Hari sabtu ayah dah buat sarapan pancake cicah kuah kari (kari beli siap2 kat kedai hari jumaat so panaskan jer..jimat masa)..Saya memang bangun lambat la sebab adik Eya tak berapa nak sihat.. So malam tu bape kali jer asyik bangun.. Pastu bila bagi susu dalam botol dia leh campak2 jer sbb nak menetek jer.. Sian ayah bangun buatkan susu leh dia campak pulak.. Adik2.. Last2 ayah suh mama minum ker makan roti ker sbbnya mama rasa kelaparan jugak sbb dia kejap2 nak netek.. Sakit pinggan betul rasanya.. Nasib la awak tak berapa nak sihat dik oiii.. Saya bajet dia nak demam tumbuh gigi lagi la sbb air liur dia meleleh jer.. Saya bangun dalam kul 9 lebih gak la .. Tu pun sebab cam lapar bau masak2 kat dapur.. Kakak terbungkang lagi.. Yang dah bangun si kembar ngan Pqa.. Tu la assistant kat dapur dok mekak2, gelak2 dan gaduh kat dapur.. Memang dah tau apa menu sarapan pagi ni...Seronoknya bangun dah siap breakfast...
Masa tengah sarapan2 tu dok borak2 la esok nak breakfast apa.. Mama nak masak pulak la.. So cadangan dari kakak dan kembar nak makan spagetti.. Pastu mama plak tekak ni cam gatal nak makan makaroni goreng.. Dan hasilnya menu sarapan pagi hari ahad tu...

 Spagetti dan makaroni yang dah direbus

 Kuah spagetti - cabonara (anak2 tak suka yang lagi satu, so masak satu jenis kuah jer)

 Makaroni goreng yang simple yang boleh diterima oleh tekak suami dan anak2.. 

 Fries dan nuget tuk adik Eya..

 Ini pinggan mama..Skit tak saya makan.. Ni kali ketiga kot saya tambah.. Wakakaka..

p/s: Rasa berbaloi masak jika makan bersama insan2 tersayang....

Port Baru Pqa Bambam

Selalunya yang lambat bangun pagi2 nak ke taska adalah Pqa.. Dia tido yang paling lambat dan bangun pun paling lambat.. Orang semua dah masuk kete dia dok terbungkang lagi kat atas toto sambil berdengkur.. Dah tentu2 la ayah kene angkat anak dara sorang ni.. Dan selalunya bila dah masuk kete pun dia masih pejamkan mata dia walaupun dia dah terjaga sebenarnya..Macam la mama tak tau Pqa oiiii... So untuk mengelakkan kembar sakat dia port baru dia adalah seat belakang sekali.. Selalunya seat belakang sekali memang kosong sbb semua dok menyempit kat mama kat tengah2...Kakak memang kat depan la.. Dia kan mem' kecik sekarang ni kalau nak ke tadika..Kecuali jenjalan atau balik kampung baru mama dok depan..So bagi menggalakkan Pqa nak dok kat belakang adalah mama membuat strategi.. Strategi mama adalah pujian kat dia..Kah!Kah!.. Mama just bagitau jer Pqa nak susu dok belakang ye.. Mulanya dia tak nak gak..Sebab sensorang kan.. Bantal semua memang adala..Pastu mama cakaplah Pqa mcm bos la kalau duduk belakang...Terus gi belakang terus baring dan dan tu jugak..Siap silang2 kaki lagi..Pqa Pqa... 


Rasa Sayang

Hehehe.. Rasa sayang nak makan sebab ianya tomei2... 




Kene makan gak la.. Kang dah rosak tak leh makan padan muka.. Hehehe..


Mula Bertudung

Kakak kalau gi tadika memang tak pakai tudung.. Memang kami tak paksa2 pun suh dia pakai tudung.. Cuma kalau ada kengkwan dia yang pakai tudung mesti kitaorang cakap, cantikla kawan kakak tu pakai tudung.. Kakak pun pakai la tudung gi sekolah.. Tapi ye la budak2 kan.. Takkan nak paksa2..
So masa 2hb ari tu masa lik kampung tanjong karang, ayah ajak keluar shopping nak beli tracksuit kakak.. Bila belikan kakak ayah pun belikan la kembar sekali..Seronok la diorang.. Pastu beli baju2 skit.. Kami memang suka bli baju anak2 kat kampung saya sbb murah2..Macam saya sekali beli banyak2 sekali sbb pastikan semua anak2 dapat... Tengah dok jalan2 (adik Eya tak ikut sbb dia tido so mak saya tak bagi bawak..) ayah kata nak blikan tudung sekolah tuk kakak.. Ok lah meh la kita terjah satu kedai ni.Namanya kedai Halim.. Tudung kakak ni harganya RM2.50 sahaja.. Suh ayah beli 2 dulu, kalau kakak selesa nanti balik kampung beli lagi.. Ye la walaupun murah kalau dia tak nak pakai wat per beli banyak2.. Sebab dia baru nak belajar2 pakai tudung ke sekolah.. Saya risau dia rimas..So dah seminggu lebih tu dia mcm ok..Dan dia request suh beli lagi tudung sbb dia nak sama ngan stokin dia.. Hahaha..Ok ok ..Lik kampung kang beli lagi..







Harap2 kalau keluar jenjalan nak la dia pakai tudung.. Suka tgk budak2 pakai tudung tapi tak pernah nak suh anak2 sendiri pakai.. In Sha Allah jika niat baik harap2 dipermudahkan.. Mama bukanlah sealim orang lain tapi mama cuba tunjukkan teladan yang baik buat kakak .. 


Untuk Alas Perut Janji Tak Lapar

Ini masa hari jumaat lepas balik keje.. Sebab malamnya tu nak gerak lik kampung muar.. So memang tak masak la kan.. Jadinya malas nak pikir nak makan yang senang gi sini jer.. Just makan tuk alas perut sbb nnt sampai kampung dah malam bebenor malas nak makan2 dah.. Sampai2 nak tido..

Ayam tu pun yang daging2 tolak kat ayah.. Saya suka bahagian tulang2...


Rezeki Makan Tak Patut Ditolak

Ada sorang staff ni yang blanjer. Pangkat adik2 la dari saya.. Blanjer sbb saya ada tolong dia.. Masa ni kene keje kat site lagi satu hari rabu lepas...Hahaha..Seronok2 berganda... Ayah jeles dan majuk sebab tak dapat.. Kih!Kih! Tu pun nak majuk..Pirrah!!! Saya makan sikit jer pastu balik opis bagi ayah dan sorang lagi staff.. Rezeki yang dapat dikongsi bersama..Baik kan saya?..Hehehe..




Saya makan tak abis sbb pedas bebenor.. Tapi ayamnya sedap.. 

p/s: Menolong orang dengan ikhlas dan tak harap sebarang balasan, tapi kalau orang nak balas kita terima la kan.. Hehehe.. Itu namanya rezeki tanpa disangka..Alhamdulillah..Murah rezeki ko Bul...

 


2 Minggu Terbiar

Salam Isnin semua... Lamanya tak cerita kat blog ni.. Rasanya masuk 2 minggu ..Bila nak buka dan buat entri ada jer kene buat.. Bila malam plak ngantuk mengatasi segalanya.. Hahaha.. Cemburu betul masa tu dengan saya sekarang ni.. Banyak nak cerita tapi tu la ..Ada jer perkara yang urgent kene buat.. Belum lagi kene berjuang untuk Candy Crush.. * Motip wajib berjuang...Nyawa2...

Hopefully masa janganlah cemburu sangat ek.. Sian saya.. Jenjalan blog kengkawan antara sempat tak sempat nak tinggal komen.. Ok Ok ..Saya kene ubah jadual saya semual demi berjuang di Candy Crush...
In Sha Allah....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...