ARTIKEL TERBARU

Tuesday, 28 May 2013

Sebelum Jalan Kita Main Dulu

Biasanya 'sebelum main kita minum dulu' ni tukar plak.. Sebelum gi jalan haruslah terjah mainan ni dulu. Diorang suka gi umah cik wawa dia sbb bawah rumahnya ada playground.. Pehal korang ni? Kat taman umah sendiri pun ada kan..Saja jer alasan tak kukuh.














Orang nak cepat dan dan tu la korang nak main dulu la.. Yang si kecik ni pun x lepas peluang..





FM : Dari Vietnam

Dapat dari makcik ayah.. Lepas balik dari Pantai Pullman tu singgah umah makcik ayah sebab bawak mak kan.. So ni umah adik dia la ni.. Kat putrajaya gak.. Precint bape tak ingat plak.. *dah selalu pegi pun x ingat.. Dush!Dush!

Lepak lepak2 makan2 pastu masa nak balik dia bagi ni seketul.. Jadilah.. 


Mekacih la..


JJ : Pantai Pullman, Putrajaya - Surprise Untuk Mama Pula

Biarlah gambar menceritakan segalanya... Hanya pergi basuh kaki Pqa sekejap kat toilet berhampiran dan bila berpaling.... tak perlu kata apa2...











Mama muka dah kelat.. Sukati jer korang berendam gak.. Ni ayah la ni amik gambo ni.. Ayah kata Chu yg mulakan dulu.. Sebab ayah pun x bagi mandi ..Tup2 dia buat2 jatuh dan basah baju.. Pastu ayah kata sukati la.. Bagus sungguh lakonanmu ni Chu. Tahniah!
Mama kene la gi kereta amik baju.. seronok la korang ek.. Tu yang lain kali nak gi sini lagi sbb diorang tak puas .. Nak masuk maghrib dah masa tu...



JJ : Pantai Pullman, Putrajaya - Surprise Untuk Anak-Anak


Ni cerita hari sabtu 2 minggu lepas.. Tak per2.. Lom berapa nak basi pun.. Masih leh dibuat entri.. Kih!kih!
Masa hari sebelumnya tu dalam hari khamis kot emel kat ayah ada tmpt baru kat putrajaya. Leh baca kat entri sini 

sebabnya baca kat blog nad la ni.. Dia bawak anak2nya Zakwan dan baby Nayli yg tomei2 bambam tu kat sini

So macam tertarik2 nafsu tu nak terjah tempat ni. Kebetulan plak masa hari jumaat tu nenek ngan paksu (mak ayah dan adik bongsu dia) datang Key El.. Tapi diorang lepak bukit jalil umah Awa (adik ipar yg bebudak ni panggil cik wawa)
So hari sabtu tu memang plan nk tido umah awa mlm tu.. Pagi sabtu tu gigih kemas2 umah pastu masak2 skit tuk makan lunch... Lebih bawak gi umah awa.. Sampai umah awa lepak2 jap tengok2 tv pastu dikala semua dah kebosanan ayah ajak jalan2.. Tapi dia tak nak cakap gi mana.. Kekonon nak surprise mama ngan anak2.. Eleh! Serprise la sangat.. Sebab saya mana suka serprise2 ni.. Nanti hati jadi tak karuan.. Cewah!!!
Keluar dalam kul 5 lebih nak dekat kul 6 gak la.. Tetiba kan.. Dia gi melencong ke putrajaya.. Pastu kan dia ............Eleh! Mama dah dok gelak2.. Ayah, mama tau kita nak gi mana ni? Hehehe
Bila mama dah gelak2 bebudak ni pun sibuk la.. Dok tanya2 nape2.. Kita nak gi mana ni mama...
pastu mama bongkarkan la sedikit rahsia.. Kita nak gi satu tempat baru khas untuk anak2 mama semua..
Surprise tau.. Janji dengar cakap ayah ngan mama tau..
Semua dok pakat angguk2.. Yo la tu..

Sampai akhirnya kami di sini.. Tq nad kongsi tempat best.. Tapi kami x bawak la bekalan cam nad sbb ayah nak survey tempat jer dulu .. Dan hasilnya In Sya Allah akan ke sini kali kedua.. Anak2 pun da sibuk nak gi air yang ada pasir tu mama.. Ok2 akan dipenuhi permintaan tersebut..Tunggu masa sesuai ek..

dimulakan dengan gambar adik Eya berjalan cam model


















Memang tak bawak baju tuk mandi sbb tak rancang kan nak gi sini.. Ayah sajer nak tgk tempat.. Masalahnya anak2 tahan ke tak mandi bila dah nampak air.. Agak2? Sape leh teka adakah diorang ni mandi atau just rendam2 kaki jer... Tunggu!!!



Lauk Berbuka Hari Pertama Puasa Ganti

Semalam saya puasa. Hehehe.. Puasa ganti la... Pepagi tu ok lagi masih cam ada tenaga sebab sahur kan.. Ok la.. Tiba waktu kul 3 lebih gitu perut dah rasa ... Lapo... Perangai ngalahkan bebudak.. Tahan2... Sabo2...

Balik tu singgah kedai jap beli apa2 tambahan tuk masak lauk buka.. Masak tu..Jangan tak percaya plak.. Kih!Kih!.. Sebabnya kalau nak makan kat kedai nnt lambat plak nak amik anak2.. Pastu kang anak2 akan bising2 kata ayah ngan mama ni lambat amik..So untuk mengelakkan kejadian majuk2 marilah kita masak.. Jadinya kalau masak semua dapat makan, padahal bebudak ni makan suka2 jer.. Nak meriuhkan meja makan.. Sukati koranglah.. Alhamdulillah lepas sehari saya puasa.. Semalam ayah teman mama puasa.. Ok lah ada kawan... Hari ni mama puasa sensorang sebab malas nk skip2.. Ayah majuk la sbb x bangunkan dia sahur sama2.. Ala, sian kat dia sebenarnya sbb dia tak sihat pastu nak teman kita puasa sama2.. Suh dia makan ubat.. Teman hari khamis jer nnt.. In Sha Allah.. So inilah lauk kami berbuka semalam.. Simple jer sbb ayah tak bagi masak beria2 sbb baru lik keje penat pastu puasa.. Hello! i nk dpt pahala la.. Kih!Kih!..

Kita tak pandai masak sangat.. So cam malu la nk kasi resepi.. Korang lagi pandai masak kan..

 Tempe tumis (Kita suka tempe masak gini, pedas2 manis)

 Ayam masak kicap (kene lebihkan kuah sbb ayah suka)

Inilah lauk kami berbuka semalam.. Alhamdulillah...

p/s: Hari ni kene pikir nak masak apa plak lauk tuk buka..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...