ARTIKEL TERBARU

Friday, 25 January 2013

Aktiviti dan Tempat Baru Untuk Riadah Anak2

Ni citer sabtu yang lepas..hahaha..Perap citer sabtu lepas esok dah sabtu balik baru nak citer..
Sabtu lepas opis saya ada wat aktiviti sukan la..Ala just main badminton dan pingpong jor..Kat sek.15 kat area Niosh.. Kat stadium..Hahaha..Tau ker?
So saya plan nak bawak kakak dan kembar sahaja ke aktiviti ni.. Pqa dan adik Eya saya hantar ke nurseri. Lagipun kecik lagi..Hehehe..
Sampai2 semua dah sampai..Bos pun dah sampai.. Diorang dah start main, ala bukan main lawan betul2 pun, just main nak kuarkan peluh jer..
Orang sibuk kuarkan peluh mama dok sibuk melantak nasi lemak ngan kakak dan kembar.. Bos ada sediakan roti tuk sarapan..Tapi ayah dah belikan nasi lemak, sayang plak kalo basi kang.
So lepas dah makan, relax2 jap,jalan2 jap, baru la mama main badminton.. Memula lawan ngan isteri bos, pastu lawan ngan sorang staff, pastu baru lawan ayah..Pastu menghilangkan diri bersama anak2 keluar dari bangunan tu sebab nak gi kat trek..
Seronok tengok anak2 berlari..So kami lari la satu pusingan.. Biasalah bebudak excited berlari, mana reti penat..Jenuh mamanya nak mengejor..Bila saya berjalan kene marah plak suh lari..Aduhai,berat rasa badan nak lari2 ni.Adakah faktor umur? Sendiri paham la ye.
Pastu ajaklah kakak dan kembar masuk sbb dah nak balik.. Masuk2 rupanya ayah dok cari mama sebab nak ajak main ping pong.. Hahaha.. Suka goda2 ajak main sesama..Huhuhu
Dah nak balik dah pun masa tu..Cakap kat ayah lainkali la..Lagipun bebudak ni lagi suka main kat trek tu dr kene dok dlm bangunan ni..
Ni siap pau mama air yg dlm mesin ni..Gigih mencari duit syiling dalam purse.. Rupanya leh terima duit kertas. Sengal! Bukannya nak tengok2 dulu.. Dapatlah sorang satu..Mamanya dapat rasa skit jer.. Ayahnya dapat pandang jer..Hehe..
Masa dalam kete cakap kat ayah, pas ni ada port baru plak leh bawak bebudak ni.. Asyik gi playground jer..Buhsan gak diorang.. So tempat ni tempat baru mama akan bawak anak2 mama ye..

* dah pegi dah pun bawak diorang sekali lagi..Lepas hantar tempahan apam dan kek kat customer, terus ayah bawak gi sini..Nasib tak panas sangat masa tu...Sibuk la kakak dan kembar dok citer kat Pqa yg diorang dah pernah datang sini.. Angguk2 si Pqanya..Kekonon paham la tu..

Gambar bebudak ni jer saya snap..Gambar2 staff lain malas la nak masukkan...Hehehe

Pilihan masing2 ikut selera tekak

Chu-Mangga, Kakak-cincau dan Cha-anggur


ni dok sibuk nak rasa air orang lain la ni


cha praktis nak main..Pandai ke Cha? Dah sibuk suh mama belikan badminton ..Dia tak pandai sebut reket..



Kegigihan Seorang Kakak


Kegigihan seorang kakak membuka balang keropok. Sampai terkepit2 awak buat ye kakak..

Hahaha..Berjaya juga awak membukanya.. Kan mama dah kata, usaha dulu buat, kalo dah mmg tak leh baru minta  tolong

si kecik ni dok menunggu kakaknya menghulur..

Tapi akhirnya

Makanan ini milik Pqa jua.Hahaha

Wednesday, 23 January 2013

WW:Si Gadis Yang Ayu..



Cer teka.. Yang ni Cha ke Chu? Hehehe..
In Sya Allah, saya ingat nk wat simple giveaway la..Agak2 ada tak yang nak join ye..Hehehe
Hadiahnya apa? Rahsia la kan..

Thursday, 17 January 2013

Menang Simple Giveaway- FM Cambodia

Semalam Nad a.k.a Zakwan-Nayli ada wat simple giveaway... Suh teka total dia shopping baju baby nayli yg tomei tu.. Pastu sesaja la masuk..Gigih tu list satu2 harga.Main agak2 jer sebenarnya. Jarang pegi tempat2 cam gitu..
Pastu baru tadi buka blog Nad ada n3 ni .. Untuk maklumkan pemenangnya.. Hihihi.. Tak sangka la..
Leh baca kat sini ye.. Alhamdulillah.. Betul lah,walau bukan menang hadiah yang besar2 dan mahal2 tapi keseronokan kemenangan tu sukar diungkapkan. Lagi2la kawan2 y selalu menang contest besar2kan.. Hati tu mesti berbunga2 seminggu tak abis..
Ok..Tunggu ke la Nad pos FM Cambodia tu .Alamat dah pun saya emel tadi.. Terus emel tu..Tak sesabor gamaknya..

Jemputan Ke Majlis Cukur Jambul Anak Ke-2 Blogger

Hari Ahad lepas 13 Jan saya dapat jemputan ke
Majlis Cukur Jambul Dania Maisarah.. 
Dania Maisarah ni anak kepada Uyun a.k.a CuteMum..
Majlis start kul 11 pagi tak silap.. Tapi plan nak kluar dalam kul 12 lebih la..Sebabnya nak tunggu adik Eya bangun tido dulu. Kang kalo tak cukup tido meragam plak kat majlis orang.. Sian plak..
Nak tunggu hujan reda pun iye jugak.. Hujan dari pagi pun.. Pastu bangun lambat semua, biasalah kalo hari cuti esoknya saya bagi peluang la budak2 ni tido lambat.. So kalo dah tido lambat bangun pun lewat skit dari biasa.. Hehehe.. Ayah ngan mamanya pun sama.. Bungkang lagi..
Pastu pakat dalam kul 9 lebih semua bangun.. 
Tetiba rasa cam lapar plak.. Nak tunggu makan kat kenduri kang macam tak leh tahan jer. So pepehal baik makan dulu siap2 kat umah..
So menu sarapan pagi hari ahad tu adalah maggi goreng ...
Buat 2 versi .. Versi pertama untuk ayahmama sebab pedas skit
Versi kedua untuk anak2 sebab tak pedas..
Alhamdulillah banyak diorang makan ...*tu yg masa kat kenduri diorang tak mkn nasi.. Dah kenyang katanya..tu yang dok pulun tembikai jor..Hantu tembikai semuanya..

Ok stop mukaddimah..Panjang bebenor nak buat apa.. 
Tapi biasalah mana nak citer panjang lebar.. Gambar jer yang menceritakan segalanya..Hahaha..
 Sebelum pergi haruslah amik gambo mana yang dan jer.. Kamera biasalah kakak yg pegang 
Bila la rambut adik Eya ni nak lebat

Sibuk je kakak tu interframe gak

Time ni mama tengah makan.. So ayah jaga anak2 jap

Pqa tgh majuk time ni. Dia nak apa ntah..Mama tak bagi pastu terus majuk..Tgh memujuk la ni..Dia leh wat muka tembam plak

Pastu bila mama cakap nak amik gambo Pqa majuk la.. Terus senyum gitu..
BERJUMPA DENGAN BEBERAPA BLOGGER

Blogger Pertama : Blogger ni namanya Sue.. First time jumpa ni.. Kelu lidah tak terkata sebab cun siut..



Blogger Ke-2 : Blogger ni namanya Nad. Ni pun pertama kali bertentang mata.. Memang tiap2 hari baca blog Nad ni.. Blog dia best sangat..Seronok baca sampaikan tunggu2 n3 dia.. Lagi2 kalo citer pasal baby Nayli yang tomei2 sangat..Tapi masa jumpa baby Nayli tak nak senyum pun..Harap lepas ni leh la berborak panjang ye Nad kalo jumpa lagi..



Blogger Yang Ke-3 : Eija a.k.a Sweetmama...Eija ni kakak ipar Uyun.. Haruslah ada kat situ kan..Hehehe.. Eija ni dah beberapa kali saya jumpa..Terima kasih banyak ye Eija bagi saya FM...



Blogger Ke-4 : Blogger ni semua kenal kan.. Hehehe.. Ni la tuan rumahnya.. Uyun a.k.a. Cutemum..



Terima kasih kerana menjemput kami sekeluarga. Rasa seronok dapat jumpa kawan2 alam maya.. Ye la memang tak pernah kenal langsung sebelum ni kan. Tak apalah ye..

Jika ada sumur diladang, boleh kita menuai padi, 
Jika ada umur yang panjang, pasti kita bersua kembali.. 
Cewah!!!..
Dan akhirnya inilah dia goodies yang dapat dari Majlis Dania Maisarah.


Wednesday, 16 January 2013

Suka Suki Melepak


Ni citer hari khamis lepas...Pas hantar kakak masuk kelas, ayah ajak lepak tepi jap sebab ayah nak tengok diorang main apa.. Kalo hari Selasa ngan Khamis kakak kene pakai t-shirt putih dan seluar track biru. Sebab ada main.. Kalo hari Isnin dan Rabu pakai baju biru seragam tadika kemas. Ni pakai baju putih sbb baju sukan lom dapat lagi.. So lepak la jap dalam kete.. Nasib masa tu ada bawak kamera..hehehe..
Kakak mesti pelik.. Pehal la mama ngan ayah ni buat kat situ? Tak gi keje ker?Hahaha









Agak2 cam kakak tak selesa sebab dok toleh2, ayah ajak blah.. Hehehe..Malu ke kakak ?

Pastu kul 12 tengah hari ayah gi amik kakak.. Mama suh ayah bawak gi opis dulu sebab nanti kul 2 petang nak kluar lagi.. Sebab nak hantar adik Eya checkup.. So kakak lepak la kat bilik mama.. 
Kakak sibuk badan dia busuk, ye la .Tak selesa la kot sebab dah main2.. Nasib mama memang bawak baju spare dia dlm beg tadika. Mandikan dia pastu pakai baju kat bilik ayah.. Bilik ayah dekat ngan toilet.. So dengan bertuala masuk bilik ayah..Tak malu kakak!

Amboi! Bizinya awak ni..Banyak keje ek






Kek Besday Pqa

Masa 09 Jan lepas kan besday Pqa.. So petang pas lik keje tu ayah kata nak gi beli kek.. 
Kami kalo kek besday ni suka beli kat sek 4 tambahan, Bangi. Mama ngan adik tunggu dalam kete jer sebab adik tengah menyusu.. So menunggu diorang beli kek pun hampir satu jam.. 
Bila semua dah masuk dalam kete mama pun tanya la.. Nape lambat sangat, beli kek jer pun.. Ayah kata biasalah, budak2..Kejap nak yang tu,kejap nak yang ni..Tu yg lambat.. 
Ok lah..Jom balik..
Sampai umah Pak Uda ngan Cik Wawa tak sampai lagi.. Pastu kakak telefon Cik Wawa suh cepat sikit.. Dan siap dia order satey lagi.. Hahaha.. Pandai tul kakak ni..
Bila diorang sampai jer terus lah memulakan misi yang tergendala tadi..
Biasalah... Kek orang lain, orang lain yang sibuk bebenor gayanya


Ni la kek besday Pqa.. Pilihan kakak dan kembar.
Mata Doraemon yang cacat..Tak perasan pun masa tu..Ni masa nak buat n3 baru perasan..hehehe





Bila ada Pak Uda memang melekat je awak ni kan Pqa..Dok berdukung jer..Mentang2 la hari bahagia dia, layan!

Pak Uda tolong pasang lilin


Tengah tunggu nak meniup.. Dok nyanyi tetiba Cha dah tolong tiup lilin.. Wassalam.. Moh je la makan.. Tak kuasa nak pasang balik..Sori ye Pqa..


Kan...Semua sibuk nak memotong

Pqa dapat juga potong




Walaupun simple bagi mama dan ayah tapi bagi anak2 ianya cukup meriah... Walau hanya sekadar kek, tiada hadiah yang mahal2, cukup membuktikan kasih mama dan ayah..

*Kakak plak besday dia 31 Jan ni.. So dia lagi la sibuk menghitung kalendar jer..

Mataku Cacat


Hahaha.. Baru perasan yang mata Doraemon ni cacat..Sian tul la..

Adik Eya Dah Berjaya Naik Tangga

Hahaha.. Patutnya kene cuak sbb dia dah berani dok panjat tangga.. 
Tapi apakan daya sebab ayah dia kata, biar dulu, tengok camner dia naik..pantau dari belakang jer.. 
Dan hasilnya dia berjaya sampai ke tingkat atas sambil sengih2 sebab tak kene marah..Siap dibagi tepukan gemuruh lagi oleh kakak2 nya.. Ayahnya rajin la dok ngekor dia tiap kali dia nak gi kat tangga, kalo mama tak kuasa..
Paling koman pun, "kakak, adik eya naik tangga tu.."  Kakaknya pun dok la amik sambil bebel2..Hahaha..Genetik sapokah ini?..Pastu tak sampai 5 minit kang dia gi kat tangga tu lagi.. Lama2 tensen kakak.. Akhirnya kakak pun amik inisiatif hadang tangga tu ngan basikal dia..
Tapi kalo dah namanya budak, ada jer akalnya nak tembus halangan tu..Pas ni mama kene la rajin skit mop tangga tu..Cepat sangat berhabuknya.. Pastua adik Eya ni tak kurang rajinnya dok sibuk ngutip masuk mulut.. Tapi sekarang ni pandai plak, bila kutip apa2 kat lantai dok sibuk tunjuk dulu.. Bijak2..





Ni la hasilnya..