Artikel Terkini

Resepi : Bubur Cha Cha

Hari selasa ari tu ada gebang2 konon nak buat bubur Cacar/ Cha Cha..



Entahlah mana satu nama yang betul.. X apalah janji bubur tu sedap..


Buat pun lepas lunch ..Tapi lunch di waktu petang..Kul 4 baru makan tgh hari..Kih! Kih!.. So lepas dah kemas2 dapur lepas makan tu baru la membuat persiapan nak buat bubur ni..

Anak2 tak nyabor nak makan.. Padahal baru je makan nasi... Tak apalah.. Buat pun tuk korang jugak... So lepas lik keje hari selasa tu ayah singgah kedai jap sebab nak beli pisang tuk buat cenkodok pisang buat sarapan hari rabu..Kan cuti kan selangor  (ini kes beli kuih cenkodok pisang keras mcm leh baling kat dinding..Hahaha.. Nanti la cerita)

Jadinya suh ayah bli bahan sekali nak bubur ... Pagi semalam semua bangun lambat kecuali ayah.. Sebab ayah plan nak buat sarapan so dia bangun la awal.. Mama just masakkan sambal tumis sebab ayah request nak cicah ngan sambal tumis..

Walaupun breakfast sempoi tapi bebudak ni mengulang2 makan. Sebab tu tgh hari tu lambat skit masak dan makan..Oh ye meh saya bagi ek resepi nak buat bubur ni..Bukan apa untuk rujukan saya jugak mana tau next time saya nak buat lagi tapi tetiba keterlupaan resepi..Hahaha..Cam sengal je..

RESEPI BUBUR CHA CHA

Bahan- bahan :

keledek (potong la ikut suka)
bubur cha cha mentah
santan
gula
garam
gula merah
air

Cara membuatnya:

- Keledek ngan bubur cha cha yang mentah tu rebus la dulu kasi empuk..
- santan, air, gula, garam dan gula merah saya masak sekali
- Bila dah mendidih baru saya masukkan bubur cha cha dan keledek yang telah saya rebus tadi.

Senang je rupanya masak bubur ni..Hehehe

Tapi ada komen dari ayah..Katanya lain kali tak payah guna gula merah ..Biar putih baru nampak cha cha yang warna warni tu..Erm.. Ye la..

Comments

  1. lama sungguh tak makan bubur cha2 ni kakak...adoi terliuq sudah

    ReplyDelete
  2. sedapnya bubur chacha cam ni mamafarah. izan pun dah lama tak buat. baru2 ni buat bubur labu n keledek manis.

    ReplyDelete

Post a Comment

FOLLOWERS