ARTIKEL TERBARU

Wednesday, 25 December 2013

WW : Ayah Punya Kerja


Sian awak Eya.. Ni pas mandi ngan ayah tengok keluar bilik air dah rupa gaya cam ni.. Yang kakak2 pun sibuk la kekonon macam cantik je macam comel jer...
 

Selamat Hari Krismas 2013


SELAMAT HARI KRISMAS / HARI NATAL


p/s: Bila cuti tgh2 camni memang dok umah la gayanya.. Tak ada plan apa2 pun..

Monday, 23 December 2013

Dugaan Bila Anak2 Dan Mak Kat Kampung Demam Serentak

Salam Semua! Baru rasa nak menulis... 

Inilah dugaan akhir tahun namanya..Hehehe.. Sebabnya hari Rabu lepas saya EL sbb jaga Pqa demam.. Pqa start demam dulu...

Hari Khamis plak ayah EL sbb Chu plak yang demam.. Pagi Khamis tu dah cakap ngan Pqa x yah gi taska sbb mcm x ok lagi.. Tapi dia nak gi juga sbb dia kata Pqa dah tak demam.. Pastu dalam kul 1 lebih gitu cikgu dia wassap Pqa nangis2 sakit perut dan badannnya panas balik.. Terus keluar opis gi taska amik Pqa bawak balik umah (sbb ayah ada kat umah jaga Chu).. Sampai umah tengok Chu tengah tido.. Ayah bagitau Chu tak nak makan langsung.. Tanya nak makan apa2 ke dia geleng je..Memang x larat bebebor gayanya.. Saya gi opis semula dalam kul 2 lebih gak la sbb memujuk dia makan ubat dulu.. 

Pastu dapat tau pun mak kat kampung pun demam.. Terasa gak sebenarnya sbb Chu ngan nenek ni cam ada connection skit..Hahaha.. Cucu spesel dia ni..Bila tau Chu tak sihat terus nenek nangis2 sbb tak dapat nak datang..Ye la diri sendiri tak sihat... Pastu pujuk2 bagitau la jangan risau, In Sha Allah tak ada apa2.. Yang penting mak pun jaga diri, makan ubat.. Apa2 hal bagitau.. Rasa sedih gak sbb tak dapat nak tengok.. Tapi dapat telefon jadilah..Kalau bebudak ni dah ok rasa kene lik kampung jugak sebelum bukak sekolah..

Dan yang paling dugaan sekali adalah hari Jumaat yang indah.. 4 anak sekali tak sihat. Ayah ngan mama dua2 EL..Mana larat ooo nak handle 4 orang yang tak sihat ngan ragam masing2...Yang tak sihat Cha, Chu, Pqa dan Eya.. Macam Cha,Chu ngan Pqa cirit birit.. Eya plak demam panas.. Kakak sorang je masih ok.. Dan terdetik dalam hati kalau kakak nak demam pun tunggulah adik2 semua dah ok..

Dalam kul 1 lebih tu ayah nak gi masjid semayang jumaat pastu nak gi opis jap amik laptop, tu pun pqa bila bangun terus melalak.. Nak ayah! Nak ayah!.. Kol kan ayah biar dia dengar suara anak kesayangan bambam dia tu..Dugaan dan menguji kesabaran betul la..

Dan akhirnya kakak pun start demam jugak hari sabtu malam.. Dia kata pening kepala.. Mama suh dia baring berehat.. Dan badannya dah start panas.. Mama cepat2 telan panadol sbb cam dah rasa2 nak tumbang jugak.. Jaga orang tak sihat ni kita pun rasa cam tak sihat gak..

Nasib la kakak demam hari cuti dan adik2 pun semua dah sihat..So tumpu kat kakak sorang la hari cuti tu.. Sebabnya kakak ni kalo dia tak sihat ragam dia lagi tinggi dari adik2..Nak wat camne kan ragam anak lain2..Redha je la..

Pagi tadi nampak semua anak2 dah ok. Bangun semua ceria.. Alhamdulillah..Jangan demam2 lagi ye.Bak kata atuk kat kampung Demam Hujung Tahun.. Hehehe..

Thursday, 12 December 2013

Resepi : Bubur Cha Cha

Hari selasa ari tu ada gebang2 konon nak buat bubur Cacar/ Cha Cha..



Entahlah mana satu nama yang betul.. X apalah janji bubur tu sedap..


Buat pun lepas lunch ..Tapi lunch di waktu petang..Kul 4 baru makan tgh hari..Kih! Kih!.. So lepas dah kemas2 dapur lepas makan tu baru la membuat persiapan nak buat bubur ni..

Anak2 tak nyabor nak makan.. Padahal baru je makan nasi... Tak apalah.. Buat pun tuk korang jugak... So lepas lik keje hari selasa tu ayah singgah kedai jap sebab nak beli pisang tuk buat cenkodok pisang buat sarapan hari rabu..Kan cuti kan selangor  (ini kes beli kuih cenkodok pisang keras mcm leh baling kat dinding..Hahaha.. Nanti la cerita)

Jadinya suh ayah bli bahan sekali nak bubur ... Pagi semalam semua bangun lambat kecuali ayah.. Sebab ayah plan nak buat sarapan so dia bangun la awal.. Mama just masakkan sambal tumis sebab ayah request nak cicah ngan sambal tumis..

Walaupun breakfast sempoi tapi bebudak ni mengulang2 makan. Sebab tu tgh hari tu lambat skit masak dan makan..Oh ye meh saya bagi ek resepi nak buat bubur ni..Bukan apa untuk rujukan saya jugak mana tau next time saya nak buat lagi tapi tetiba keterlupaan resepi..Hahaha..Cam sengal je..

RESEPI BUBUR CHA CHA

Bahan- bahan :

keledek (potong la ikut suka)
bubur cha cha mentah
santan
gula
garam
gula merah
air

Cara membuatnya:

- Keledek ngan bubur cha cha yang mentah tu rebus la dulu kasi empuk..
- santan, air, gula, garam dan gula merah saya masak sekali
- Bila dah mendidih baru saya masukkan bubur cha cha dan keledek yang telah saya rebus tadi.

Senang je rupanya masak bubur ni..Hehehe

Tapi ada komen dari ayah..Katanya lain kali tak payah guna gula merah ..Biar putih baru nampak cha cha yang warna warni tu..Erm.. Ye la..

Wednesday, 11 December 2013

WW : Seronok Atau Takut


Haruslah seronok kan.. Ntah berapa kali budak2 ni naik.. Yang pakcik tu pun dok layan je bebudak nak naik.Bukan bebudak je mak pak budak pun ramai gak yang naik..Sesekali kan apa salahnya melayan.. 

Tuesday, 10 December 2013

Turun Sudah Kopiah Atuk

Ni semua gara2 cucu manjer sorang ni la.. Sape lagi Afiq Qayyum la (anak huda).. Huda wassap gambar ni masa diorang otw nak gi kenduri mana ntah 2 minggu lepas.. Bila tengok gambar tu terus sms abah..Amboi! Dah hilang kopiah dah atuk..Hehehe.. Pastu abah balas la.. Cucu punya pasal..Layankan je la..



Tu la kan kalau atuk ngan nenek..Sanggup je kalau pasal cucu.. Lain kan masa kita kecik2 dulu.. Sayang anak lain dengan sayang cucu..Betul tak?

Cuti Hari Keputeraan Sultan Selangor

Esok cuti...Ala satu hari je pun.. Tak suka sebenonya cuti tengah2 hari cam tu.. Tapi nak wat camne dah dibagi cuti..Kih!kih!..Banyak bunyi plak.. Akceli esok cuti sempena HARI KEPUTERAAN SULTAN SELANGOR.. Jadinya selangor je cuti..Korang yang bukan keje kat selangor sila bekerja dengan hati yang tulus ikhlas ok.. Hehehe..

So plan tuk cuti esok tak da.. Dok umah kemas umah, lipat kain baju sbb baru lepas lik kampung minggu lepas.. Cuma anak2 request suh wat bubur cacar.. Ala bubur yang warna warni tu..Tak pernah buat pun..Petang kang baru nak google resepi nak buat.. Kelakar tak buat bubur pun nak tengok resepi.. Jangan la kutuk ok.. Tak baik...

 Ni yang belum di masak

Harap2 jadilah esok.. Tak nak suh ayah buat sbb nanti anak2 fikir mama ni buat bubur pun tak tau..Hehehe.. Malu la ai...
 

Friday, 6 December 2013

Rambut Baru Eya

Ini budak kecik sudah kene potong rambut.. Bukan potong kat kedai lor.. Mama yang kasi potong pendek.. Senang..

 Rambut asal yang serabai je..Dah la rambut dia ciput je

Rambut baru..So dia rasa selesa la skit ..

Mee Goreng 2 Versi

Hari ahad tu ayah ada jemputan ke kenduri kawin adik bos kecik saya.. Saya tak pergi pun..Just ayah wakil la..Dia gi pun ngan bebudak opis je..Mama malas nak gi sebab jauh la, Kluang Johor..Balik hari plak tu.. So pepagi memang dah plan nak buat sarapan apa..Sebab leh ayah sarapan sekali..Kang sampai tempat kenduri kang dah tentu2 tengah hari..


 Mee Goreng anak2 yang tak pedas, tanpa sayur

 Mee goreng tuk mak bapak diorang

 Sambal lebihan semalam masa sarapan pulut, panaskan je.Tak la membazir kan..

Lempeng kelapa.. Kelapa pun lebihan yang buat cicah pulut tu.. Cicah la ngan sambal tumis tu..

Sampai ke petang baru clear..Malam plak ayah balik dapat nasi kenduri..Nasi jagung..Sedap sesangat nasinya..


Pulut Dan Cicahannya - Menu Sarapan Hari Sabtu

Meh kasi tengok gambar dulu ek !


 Ini pulut ye

 Ikan kering campur2 jenis

 Sambal tumis

Kelapa parut

Tu la menu sarapan kami masa hari sabtu lepas.. Malam tu tetiba masa nak tido berborak la ngan anak2 kat dalam bilik.. Borak pun ngan kakak dan kembar la.. Hehehhe.. Bagitau la kat diorang mama teringin la nak makan pulut, pastu cicah ngan kelapa, ada sambal tumis dengan ikan kering.. Dan soalan dari kembar, pulut tu apa mama? Hahaha.. Kakak tau mama pulut tu apa.. Konpiden je la awak ni kakak..Tapi mana ada pulut nak masak, kelapa pun x ada..Pastu mama pun sms la ayah kat bawah (ayah tgh tgk tv lagi, lom naik lagi) bagitau macam esok nak buat pulut la wat sarapan...

Pastu masa ayah masuk bilik buat macam muka tak kisah.. Dia ni baca ke idak mesej aku ni..Malas nak tanya.. Lupakanlah.. 

Pepagi ayah siap2 (x la pagi pun, semua pakat bangun lambat..Dah nak kul 10 baru semua nak bangun) bagitau nak beli barang2 dapur jap..Ala, konpem dia x baca mesej aku ni.. Tak apalah..Masak je la apa yang ada kat dapur tu.. 

Tengah dok pikir2 apa nak masak sarapan (masa ni ayah dah keluar..so sambil pikir sambil tengok tv jap), tengok2 ayah balik bawak pulut dan kelapa..Huk oloh dia ni...Kata nak gi beli barang2 dapur.. Tipu je.. Apa lagi cergas la mama ke dapur semangat nak masak.. Pergh! Tambah 3 kali ooooo.. Mabeless sungguh la dapat makan.. Lama kot tak makan pulut ngan kelapa dan ikan kering.. Biasanya makan pulut kuning cicah rendang ke..

Alhamdulillah, kenyang gak la..Memang tak plan nak masak tgh hari sbb nak ke rumah huda. Mak saya ada kat sana.. Meh kita serbu makan umah untie hud korang je..




Hanya anak2 yang bersarapan dahulu.. Mama tunggu ayah sebab ayah keluar semula untuk beli barang dapur.. Semua muka lom mandi ..Hahaha..

Hidung Amoi Darah

Sian Pqa.. Kejadian masa yang mama seminggu dok umah,keje dari umah... Masa tu tengah dok melayan diorang breakfast la kat depan TV.. So semua dok lantai la kan..Tetiba dengar Cha jerit.. Mama, hidung Pqa ada darah... Terus melompat (ceh!tipu je..idaklah melompat, cam buruk plak lakunya).. Terus bangun tengok hidung Pqa.. Nampak la darah keluar.. Pegang dahi dia tak panas.. Tapi kenapa leh keluar darah ek.. Pastu call ayah nak bagitau (kabut sbb x tau nak buat apa..apa la mama ni kan..).. Ayah suh tuam ngan ais dulu...Bila Pqa kene macam tu kakak ngan kembar bukan main caring lagi..Hahaha.. 

Pastu tengok macam dah ok.. So gerak semua gi mandi la lepas tu.. Masa tengah2 mandi pun diorang bagitau keluar lagi darah.. Alololo.. Terus Pqa nak tepon ayah, kekonon nak ngadu la.. Erm.. Mama pun wassap la gambar dia kat ayah..Nak amik ati la kononnya.. Lepas siap2 mandi tuam lagi ais kat hidung dia..Tanya kat dia ada korek hidung ke sampai berdarah.. Pqa cakap x ada.. Entahlah..

Lepas dah settle mandi suh Pqa baring je.. Jangan nak main lompat2 ngan kakak2 awak tu.. Dok diam2 kang keluar darah lagi..Seriau mama awak tau..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...