ARTIKEL TERBARU

Monday, 25 November 2013

Resepi : Puding Roti Kukus

Hari ni Isnin saya keje. Tapi saya keje dari rumah..Atas beberapa faktor.. Mulanya plan nak cuti je tapi bos kata leh wat keje dari rumah tak yah ke opis dulu..Hahaha..  Adakah seronok atau tidak? Hari pertama bekerja di rumah bersama karenah anak2. Sungguh mencabar.. Dan saya dah sound awal2 yang boleh call saya hanya bos kecik saya sahaja. Yang lain sila sms sahaja kalau ada apa2.. Giler kentang nak sound bos gitu kan.. Saya tak boleh lor sorang nak suh saya check tu, kan sorang lagi kol nak tanya itu la ini la.. Saya ni bukan 24 jam hadap laptop, kene tengokkan anak2 juga.. Kan saya tension sian anak2 kene marah..So bos kecik saya pun kata ok lah..Pepehal dia akan kol saya.Nasib leh terima alasan saya,,Alhamdulillah...

So semalam ahad lepas lunch borak2 ngan ayah, apa nak buat makanan petang ni (maksudnya kuih2 atau dessert la)Bukan tuk kami sangat pun tuk anak2 la.. Diorang ni cuti2 mana leh tak ada apa2 nak ngunyah...

Pastu ayah kata buat karipap la.. Nanti ayah bli kari sbb kari abis.. Tetiba tekak ni cam gatal2 lak nak makan puding roti. Tapi tak nak yang bakar nak try yang kukus.. Sebab ayah buat selalu yang bakar.. So mama pun godek2 la blog INTAN BERLIAN.. Sape lagi itu je teringat masa tu..


Sebijik sebijan salin resepi .. Ayah cam tak percaya mama nak buat (yo la, kita kan tak pandai buat, tapi apa salahnya nak cuba..)

Bila barang2 ayah dah beli mama pun terus la buat.. Gigih jugak nak membuatnya serius senang sangat ikut resepi dia...Buat bersama anak2 dan hasilnya diorang tak menyabar.. Tengah2 kukus dok ulang alik tanya dah siap ke mama..Dah siap ke mama? Lama lagi ke mama? Yang diorang ni tak tau betapa cuaknya mama sbb pertama kali buat. Pastu berlagak tak tanya kat ayah langsung dah masak ke belum ..Hehehe..

Tara. Inilah hasil pestime buat .. Kalau nak resepi korang terjah la blog IntanBerlian ni.. Saya tak derhaka pun resepi sbb pestime katakan..

 Ni kuahnya.. Anak2 suka makan berkuah..

 Inilah dia lepas dikukus..Kismis tak letak banyak sbb dah kene cukai dek anak2

Sedap x? Memang sedap la yang dikukus.. Lembut, lemak pergh! memang sedaplah..Terus berlagak ngan ayah bgatu pas ni kalau nak makan puding roti mama leh buat.Hahaha


3 comments:

  1. sedapnya, eija dr sehari ke sehari nak jgk try buat puding roti kastard ni tp x terbuat lg..

    teringat2 hari tu mkn dkt hotel sabah..mmg sedap sgt..

    ReplyDelete