ARTIKEL TERBARU

Thursday, 28 November 2013

Salam Khamis Semua

Rasa kekejapan je dah hari khamis.. Esok ayah cuti so mama nak masuk opis jap.. Nak cuci mata kat luar jap.Hahaha.. 2 hari lepas Eya demam, batuk dan selsema..Lengkap pakejnya.. Mencabar betul rasanya sebab malamnya dia meragam..Pastu siang plak dok melekat je.. Tak leh mama hilang jap..Padahal dia tido je..Merengek je.. Pagi2 ayah beli siap2 sarapan nasi lemak. So masak tgh hari pun cam kelam kabut skit. Sampai ayah sms nak suh sape2 blikan makanan ke.. Uit! Tak perlu la kot.. Kene la try handle kan dengan anak demam. dengan nak masak... Tak apalah..Saya yakin saya boleh..Hehehe..Biasalah selalu ada yang bantu kan.. Selalunya yang lain2 gi taska ni mama suh semua dok umah je sementara mama dok umah..Semalam nampak Eya mcm dah ok skit..Leh la main2 jap ngan kakak2nya.. Siap mama buat PUDING ROTI KUKUS kali ke 2..Request by kakak dan kembar.. Layan.. Time Eya tido la mama buat..Semalam pagi2 kul 5 mama dah bangun buat sarapan...Sebabnya takut cam semalamnya tak leh nak buat apa disebabkab Eya..Dan sebelum pergi keje ayah dapat bersarapan.. Rasa cam betul2 cam suri rumah tangga..Hehehe.. Dapat bayangkan seronoknya la kalau dah tak payah pikir pasal keje..Dapat dok umah..

 Bihun goreng sempoi dan jemput2 ikan bilis

Lepas siap buat sarapan mama dok baham dulu..Hehehe..

Ni sarapan tadi kul 7 baru turun wat sarapan sebab Eya macam dah ok skit.

mama wat nasi goreng 2 versi.. Satu pedas satu tak pedas..






Monday, 25 November 2013

Resepi : Puding Roti Kukus

Hari ni Isnin saya keje. Tapi saya keje dari rumah..Atas beberapa faktor.. Mulanya plan nak cuti je tapi bos kata leh wat keje dari rumah tak yah ke opis dulu..Hahaha..  Adakah seronok atau tidak? Hari pertama bekerja di rumah bersama karenah anak2. Sungguh mencabar.. Dan saya dah sound awal2 yang boleh call saya hanya bos kecik saya sahaja. Yang lain sila sms sahaja kalau ada apa2.. Giler kentang nak sound bos gitu kan.. Saya tak boleh lor sorang nak suh saya check tu, kan sorang lagi kol nak tanya itu la ini la.. Saya ni bukan 24 jam hadap laptop, kene tengokkan anak2 juga.. Kan saya tension sian anak2 kene marah..So bos kecik saya pun kata ok lah..Pepehal dia akan kol saya.Nasib leh terima alasan saya,,Alhamdulillah...

So semalam ahad lepas lunch borak2 ngan ayah, apa nak buat makanan petang ni (maksudnya kuih2 atau dessert la)Bukan tuk kami sangat pun tuk anak2 la.. Diorang ni cuti2 mana leh tak ada apa2 nak ngunyah...

Pastu ayah kata buat karipap la.. Nanti ayah bli kari sbb kari abis.. Tetiba tekak ni cam gatal2 lak nak makan puding roti. Tapi tak nak yang bakar nak try yang kukus.. Sebab ayah buat selalu yang bakar.. So mama pun godek2 la blog INTAN BERLIAN.. Sape lagi itu je teringat masa tu..


Sebijik sebijan salin resepi .. Ayah cam tak percaya mama nak buat (yo la, kita kan tak pandai buat, tapi apa salahnya nak cuba..)

Bila barang2 ayah dah beli mama pun terus la buat.. Gigih jugak nak membuatnya serius senang sangat ikut resepi dia...Buat bersama anak2 dan hasilnya diorang tak menyabar.. Tengah2 kukus dok ulang alik tanya dah siap ke mama..Dah siap ke mama? Lama lagi ke mama? Yang diorang ni tak tau betapa cuaknya mama sbb pertama kali buat. Pastu berlagak tak tanya kat ayah langsung dah masak ke belum ..Hehehe..

Tara. Inilah hasil pestime buat .. Kalau nak resepi korang terjah la blog IntanBerlian ni.. Saya tak derhaka pun resepi sbb pestime katakan..

 Ni kuahnya.. Anak2 suka makan berkuah..

 Inilah dia lepas dikukus..Kismis tak letak banyak sbb dah kene cukai dek anak2

Sedap x? Memang sedap la yang dikukus.. Lembut, lemak pergh! memang sedaplah..Terus berlagak ngan ayah bgatu pas ni kalau nak makan puding roti mama leh buat.Hahaha


Saturday, 23 November 2013

Hari Sabtu Tapi Kene Keje

Semalam Jumaat saya tak keje.. Ada hal skit.. So disebabkan tak keje semalam keje yang sepatutnya saya kene buat /siapkan semalam adalah tertangguh.. Jadinya hari ni sabtu yang indah (indah la sangat TDBMDA), saya pun ke opis.. Ingat pas sarapan nak gi sensorang ler x pun angkut la kakak ngan kembar wat teman (hehehe..sy bukannya berani sgt nk dok sensorang), tapi ada orang tu nak follow ..Tak apalah dia jaga anak kat opis janji gi sama.. Erm! Nak spesifikasikan camner situasi ni..Kang nak kata dia risau kat kita muka tak nampak pun cam nak risau, nak kata malas nak jaga anak dah ckp plak dia yg jaga anak2 kat opis.. Entahlah .. Tak apalah..Ni anak2 dok kat ruang tamu (sbb ada tv sofa semua kat situ).. Eya jer ngan mama ni.Tengah tido pun..Ayah buat susu tepuk2 tido..Sebab tadi kat umah tak sempat nak tido.. Sian dia.. Ok lah nak sambung wat keje.. Babay.. Nanti saya jenguk je blog kengkawan bila dah siap keje..Tak pasti la kul bape balik ni..Hehehe..

Wednesday, 20 November 2013

WW : Suka Buat Muka Kat Cermin Tingkap Kereta

Ni time ni muka control ayu sbb tau mama nak amik gambo. Pandai awak ek.. Kalau selalu mama perhatikan dia suka wat muka pastu senyum gelak.. Hahaha... Apa dia buat semua nampak tomei sebabnya anak kita kan.. Haruslah puji..Jangan mare!

Tuesday, 19 November 2013

Konvo Kakak - Pengkalan Balak, Melaka - Hari Kedua - Hari Konvokesyen Farah Nor Shahirah


Ni n3 last sempena konvo kakak.. Jenuh dah menaip ni.. 

Sebelum acara penyampaian hadiah untuk kanak2 tadika ni ada penyampaian hadiah tuk acara sukaneka tadi.. Tapi dimulakan dulu tuk acara cabutan bertuah.. Ala semua family dapat.. Kami dapat lapik iron board..Hehehe..Baguslah yang kat umah tu pun dah koyak skit..Alhamdulillah..Ayah suh mama naik pentas sbb ayah nak amik gambar..Kih! Kih!

Chu sibuk je nak ikut naik..

Lepas tu acara penyampaian hadiah tuk sukaneka kutip gula2 kanak2 umur 3-4 tahun..

Pemenang pertama : CHA (68 gula2)


Pemenang kedua : CHU (53 gula2)


Pemenang ketiga : Pqa (30 gula2)

Gambo ntah mana hilang..Rasanya ayah ada snap..

Hadiahnya dapat pensil warna yang pendek tu.. Jadilah buat seronok2 kan.

Amik ko! Semua anak2 saya yang naik pentas.. Segan gak tapi bangga pun ada gak.. Hahaha..

Kemudian acara persembahan kanak2 tadika.. Terkejut sbb kakak ada wat persembahan.. Dia tak bagitau mama pun dia kene buat persembahan.. Bertuah betul.. Bikin mama dia terkejut jer..

 Kakak yang belakang yang pakai tudung hitam.. Dia pegang gambar katanya tu yang kene dok belakang..Hehehe..Rata2 bebudak ni pakai baju sukan jer saya kesian ngan kakak.berpeluh2 kot. Suh dia mandi dan tukar baju..lagipun nanti pakai jubah tak dapat baju kat dalam.. Sekali kene wat persembahan. Nasib ada yang tak pakai gak baju sukan tu..


Selesai persembahan pakai semula jubah dan topi untuk acara gambar ramai2 plak..




Kemudian acara amik sijil plak.


 Kemudian selesai acara pembahagian sijil2 kepada semua kanak2 tadika, acara yang semua dok tunggu2..

Memula tadika 6 tahun dulu.. Belakang saya duduk tu anak dia dapat no 1.. Teruja tul saya tengok..Hepi sesangat mak pak dia.. Lepas tu tadika 5 tahun plak..

Hati saya dah tak sedap sebabnya nama kakak tak keluar pun.. Start no 5, 4, 3, 2... Tak adapun nama kakak.. Kami dah redha la sebab maybe cikgu dia suh datang jugak untuk meriahkan suasana (Actually kami dirayu suh hadir sebenarnya, memula tak dapat pergi la sbb kekangan kewangan masa ni..Masing2 lom gaji..Korek2 la wit simpanan jugak..Demi anak.. )

Dan pengumuman tempat pertama :

FARAH NOR SHAHIRAH BINTI MOHD FADLI



Serius ! Macam nak gugur jantung mama..Ya Allah! Rasa hepi tak tau nak ungkap camner tengok kakak naik pentas amik piala tu.. Bila kakak turun terus kami peluk dia ucap tahniah..


 Semoga tahun depan naik pentas lagi ye.. No 1 jugak tau.. Amin!!!

Lepas dah selesai semua amik makan tengah hari (nasi ayam) bawak masuk bilik.. Makan kat bilik je sebab nak kemas2 nak check out.. Kami nak terus balik kampung Muar sbb dah alang2 sampai Melaka.. Lagipun kami sambung cuti Isnin Selasa..Tahun depan turn kembar plak..

Konvo Kakak - Pengkalan Balak, Melaka - Hari Kedua - Kakak Sukan Kami Di Mana


Kami kene dok tepi la.. Takkan nak dok depan2 kot..Hahaha.. Mama lepak betul2 port tempat kanak2 buat aktiviti.. Kira tgh2 la.. hehehe..Dapatlah bagi semangat kat kakak dan kengkawan dia...




Adik2 buat pembakar semangat kakaknya..

Konvo Kakak - Pengkalan Balak, Melaka - Hari Kedua - Sukaneka Kanak2 Tadika

Lepas dah settle acara kanak2 umur 3-4 tahun acara kanak2 tadika plak.. Ala satu acara jer pun kanak2 umur 3-4 tahun..Jadilah...Bagi saya meriah sesangat la walaupun group kakak ada yang menang ada yang kalah.. Adatlah kan bertanding.. Jangan emosi sangatlah mak bapaknya.. Budak2 kot yang main tak yah la ko nak letak harapan tinggi melangit macamlah anak ko sorang terror.. Anak orang lain lembab.. Tak bagus2.. Biasalah budak2 ada yang ok ok la..Yang blur tu apa nak buat.. Terima jer la.. Hahaha.. 

Gambar kakak sukan memang mama snap banyak.. Tapi idaklah semua nak lambakkan kat sini.. Amik banyak2 pun sebab nak bagi kakak tengok gaya dia bersukan..

Sebelum tu beratur.. Kakak masuk group oren..



 
 Acara pertama - Masukkan Air Dalam Botol Guna Span 
Keputusan : Kalah



Acara Kedua - Korek Bola Dalam Pasir
Keputusan : Kalah


Acara Ketiga - Tarik Bola Guna Gelung
Keputusan : Ketiga


 Acara Keempat - Junjung Pundi Kacang
Keputusan : Pertama




 Acara Kelima - Isi Pasir Dalam Botol
Keputusan : Pertama

 
Muka pun ceria jer




Bagus kakak.. Tahun depan leh main lagi..


 



Konvo Kakak - Pengkalan Balak, Melaka - Hari Kedua - Sian Dia




Sian dia tak ada mainan yang sesuai seangkatan umurnya.. Tapi pandai bawak diri tak meragam langsung .. Tengok je orang main...Bagus la anak mama ni..

Konvo Kakak - Pengkalan Balak, Melaka - Hari Kedua - Sukaneka Kutip Gula2

Lepas dah settle sarapan berkumpul kat padang sbb Cha Chu ada acara kutip gula2.. Acara untuk kanak2 3-4 tahun.. Memula memang masukkan nama Cha Chu jer.. Tetiba Pqa cakap dia nak jugak.. Ala Pqa tak cukup umur.. Bila cikgu dia tau terus cikgu suh masukkan jer Pqa.. Hehehe.. Seronok Pqa...

So sebelum acara bermula mama pun bagi la penerangan secara detail (pergh! secara detail ko) kat anak2 mama ni.. Mama masukkan baju dalam seluar diorang dulu.. Pastu tunjukkan cara nak masukkan gula2 dalam baju.. Masukkan dalam baju jer poket2 tak yah kang lambat..Gigih tau mama dia..Semangat sungguh time ni.. Dalam hati kalau memang kira bonus, kalo tak menang pun tak apalah..Just nak bagi diorang sosial jer..









Yang masuk umur paling kecik adalah Pqa tapi sbb dia nampak bambam so kira ok lah..

 Hehehe..Amik2 jangan tak amik.. Gigih jerit2 mak bapak masing2..

  Tu nampak Pqa masukkan dalam baju dia.. Good la Pqa.. Bertindak mengikut arahan

Kih! Kih! Anak sape la tu sampai berbaring2 lagaknya..

Dan hasilnya 

 Hasil tangkapan masing2

Muka ceria kepenatan setelah berjuang berhabis-habisan




Agak2 diorang menang tak? 
Sape no 1 agak2 nya..Next n3 ek...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...