ARTIKEL TERBARU

Tuesday, 24 September 2013

Demam Silih Berganti

Musim demam, batuk dan selsema ke sekarang ni? Sebabnya start dari Eya kemudian ke Pqa, pastu Chu seterusnya kakak.. Pagi tadi just hantar Eya dan Cha je ke taska..Sampai2 cikgu diorang tanya mana yang lain, demam ker? Haah...Tak apa ayah dia cuti jaga kat rumah. Pastu cikgu dia pun cakap musim rasanya sekarang ni sebab cikgu pun ada simpton macam tu..Hahaha.. Abislah kalau cikgu pun demam..Nak buat camne kene keje gak la..Hehehe..

19 September 2013-Khamis
Start malam tu Eya dah meragam jer.. Tapi badan tak panas..Merengek sebab bila dah dapat tido batuk plak..Bila dah batuk dia tak selesa.. Tu yang meragam je sepanjang malam.. Tak nak minum susu dalam botol, biar camtu jer ayah dah buat..Last2 menetek je sampai pagi..Sakit pinggang mama bila pagi sebab dia tak nak lepas..Bila lepas kejap kang2 dia sedar nak melekap jer..Bukan hisap sangat pun..Erm..Layan je la..Bila pagi tu rasa kepala badan Eya panas plak.. Check suhu memang demam.. So mama EL la hari tu..Dok jaga dia sepanjang hari... Dan kalau yang kecik ni demam memang tak leh nak buat apa la kat umah tu kecuali masa dia tido la baru nak kemas2 umah skit, nak lipat kain.. Baru nak cuci pinggan je dah dengar dia bangun..So ayah lik keje baru la ayah yang kemas2 dapur cuci pinggan..Masa tengah hari tu check semula suhu dia masa dia tido mak aiii.. 40 suhu dia..Patut la melepek jer.. Terus masukkan ubat bontot, bukak baju seluar dia pastu basah2kan kepala dia ngan badan dia.. Dia tak suka letak kain basah kat dahi dia..Letak kool fever tu pun dia tanggalkan..So mama just lap2 jer..Pastu pantau nafas dia..Ada bunyi skit..Tapi still ok lagi..Ayah just stanby kat opis kalo2 mama kol sebab kalo nafas dia laju kene bawak spital la gamaknya.. Paling tak sanggup...Hehehe..Sebabnya ada pengalaman kan sebelum ni..So selagi boleh dipantau kat umah mama akan cuba dulu pantau..Tak apa la dok hadap dia dok sebelah dia memanjang..Janji kat umah..Keperluan ubat2 dia pun memang sentiasa stanby..Budak2 kan tetiba je kang panas naik mendadak..Tu yang bahaya sebenarnya..

20 September 2013-Jumaat
Masa ni ayah plak EL. Sebab semalam mama dah EL. So ganti2 la..Sebab Eya masih kene pantau lagi... Masa kat umah siap main telefon lagi sebab nak telefon mama..Alololo...Tomei2 dengar suara dia..Hehehe..Terus rasa cam nak EL jugak..Boleh tak?
Ayah citer yang dia tak nak tido dalam buai..Nak tido atas dada ayah..Letak atas tilam pun merengek2..Nak kene peluk je..Ye la semalaman dengan mama..Dari pagi membawa ke malam membawa ke pagi semula..Tup2 pagi ni mama tak ada..So terasa kot... Ayah masakkan bubur dan sup ayam tuk Eya..Pakej la ayah makan sekali (kes malas la tu nak masak menu lain-nasib jenis tak kisah).
Pastu bila mama balik dari keje ngan kakak2nya terus peluk mama.Rindu la tu...

23 September 2013-Isnin
Mama EL lagi sebab Pqa plak demam. Dia start dedar2 dah hari Ahad (masa atuk ngan nenek tanjong ada lagi).. Just bagi makan ubat demam pastu ok..Tapi pagi isnin tu ayah rasa dia panas skit. So EL lagi la mama menjaga anak..Menjaga Pqa tak sehebat menjaga Eya..Sebab Pqa kan dah besar so dia just baring main game la kalo tak tido..Kalau dia rasa dia ok baru la dia bangun..Tu pun bangun nak kencing..Nak pakaikan pampers je dia tak nak..Menjaga Pqa betul2 macam jaga budak demam..Hahaha..Letak bekas muntah sebelah dia, letak kain basah kat dahi..Hehehe..Kalau Eya..Erm..Sendiri paham..
24 September 2013-Selasa
Hari ini adalah hari yang menguji sekali.. Pakej 3 orang sekali demam.. Dan yang bagusnya ayah sendiri yang offer nak EL.. Bagus2..Sebab dia tau yang mama takkan larat nak handle 3 orang sekaligus..Pelik kan kalo korang baca..Suami lagi cekap handle anak dari bini dia..Tak ada yang pelik kalau kesabaran orang tu tinggi tahap gunung..Kesabaran mama ni cetek (ngaku la sendiri)..Suami pun paham..Lagi satu mama ni tak leh penat..So dia rela EL dari mama yang kene cuti jaga anak..Yang demam adalah Chu, Pqa dan Kakak..Chu malam tadi siap muntah2 lagi..Mama tak sedar pun..Pqa plak ayah kata byk kali terjaga merengek..Tak boleh ayah hilang jap..Dia nak ayah baring sebelah dia..Anak2 ni bila demam manjer nya melebih2 kan..Mama siap2 dah pakai baju pastu terus suh kakak gi mandi..Tetiba dia suh mama rasa dahi dia tengkuk dia.. Erm..Ni cam alasan nak dok umah je ni..hehehe..Mama suh dia tanya ayah tapi ayah balikkan pada mama plak..Suh tanya mama semula..Sukati kakak la..Tapi dok umah jangan nak main pula. Tak sihat buat cara tak sihat.. Chu suara dah macam Ella pagi tadi..Hehehe..
Harap2 balik nanti semua ok la..Tinggal Cha sorang je ni.. Cha kene kuat ye..Jangan demam plak ye sayang..Sebelum gi opis tadi singgah kedai belikan nasi lemak ngan kuih pastu pusing semula ke rumah hantar nasi lemak dan kuih..Tak yah ayah susah2 nak wat breakfast..

YA ALLAH YA TUHANKU
BERILAH KESIHATAN KEPADA ANAK-ANAKKU
BERILAH KEKUATAN KEPADA KAMI UNTUK MENJAGA ANAK-ANAK
SESUNGGUHNYA KESAKITAN YANG DIBERI ADALAH DUGAAN UNTUK KAMI 
UNTUK MENGUJI KESABARAN KAMI
AMIN!

p/s : Minta kengkawan doakan ye anak2 saya semoga cepat sembuh.. Terima kasih.




2 comments:

  1. kesiankan anak2 demam nie...
    jue pulak faiz baru baik demam nasib baik kakak tak sambut tapi sekarang ibu ngan ayah yang start selsema

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...