ARTIKEL TERBARU

Friday, 27 September 2013

Bila Atuk Nenek Jadi Datang

Salam jumaat semua... Esok cuti so apa planning korang? Dok umah ke jenjalan bawak family.. Kalau yg dah gaji tu masyuk ler.. Mcm kami ni 1hb baru gaji lor.. So esok meh kita dok diam2 kat umah ek..

Ni nak citer pasal citer minggu lepas punya pasal atuk ngan nenek Tanjong ...
Nak menunggu atuk ngan nenek Tanjong datang ke umah umpama menunggu buah yang tak gugur2.. Hahaha.. Plan berbulan2 nak datang tup2 ada je halangannya.. Dan orang yang paling sedih sesangat adalah cucu kesayangan nenek la ni.. Chu...

(yg lain pun cucu2 kesayangan jugak tp chu dah declared yg tu nenek dia sorang..Huhuhu)

Jadinya masa 17 Sept 2013 Selasa tetiba mak saya kol..

Mak : Yang, mak rasa macam nak ke rumah ko la sabtu ni
Saya :Macam ke betul2 mak
Mak : Nanti hari khamis atau Jumaat mak confirmkan balik
Tup-tup petang tu kol saya balik
Mak :Yang, mak confirm jadi gi umah ko.. Nanti bagtau Chu ye nenek jadi datang..
Saya : Ok..Jumpa nanti hari sabtu
Mak : Tak payah masak2 tau yang.. Mak bawak makanan nanti..Sebab mak sampai mungkin tengah hari.
Alololo..Sweet la mak ni..Datang umah anak bawak makanan..
Memang gitu la mak saya.. Mesti nak bawak makanan dari kampung.. Nak masak nak bagi anak cucu makan air tangan sendiri...

Puncanya dia nak datang adalah kat kampung asyik demam je.. Sebabnya masa cuti 1 Malaysia tu plan nak balik kampung tapi isu road tax kete minta nyawa.. So terpaksa kansel la nak balik.. Jadinya meroyan nenek tu kat kampung cucu tak dapat balik bulan ni..Hahaha ..Last2 abah saya kata, tak apalah abah leh cuti, jom la kita jumpa cucu2..Eleh sebenarnya abah pun rindu cucu.. Tapi tak nak mengaku..

Sampailah atuk ngan nenek Tanjong ke rumah masa hari sabtu 21 Sept 2013 tu.. Sampai dalam kul 11 lebih gak.. Kemain hepi cucu2nya.. Macam2 di bawaknya dari kampung.. Tertanya2 kan diorang naik apa..Hahaha.. Tak mungkin kot naik bas.. Memang tak pernah dan tak akan dikasi dek anak2 lain kalo nak naik bas pun.. So Huda hari jumaat pas lik keje terus gerak lik kampung.. Pagi2 Sabtu baru gerak ke bangi.. Yang akan hantar balik semula ke kampung Rokhim pulak yang akan hantar.. 

So memang riuh la umah hari sabtu tu.. Makan dan makan.. Tetiba dalam petang2 gitu Rokhim datang sbb nak bawak mak abah jalan gi Nilai.. Kakak dan kembar nenek nak bawak jalan.. So Pqa mengamuk sakan tak dapat ikut.. Sian ..Mama malas sesangat nak follow sbb dah kepenatan mengemas umah sebelum diorang sampai...Sampai ke malam diorang berjalan.. 

Hari Ahadnya nenek ngan atuk ajak keluar gi cari durian.. Teringin nak makan durian bangi.. Hahaha.. Durian bukan sama je mak oiii.. Ada durian tanjong ada durian bangi ek.. Menantu dia layankan je la.. Jomla kita mencarik.. 

Sementara diorang keluar mama pulun memasak sensorang... Antara menu mama masak,
Ayam goreng kentuky, Ayam masak kicap, ikan cencaru goreng, air asam, sayur sawi jepun, ikan masin...Walau simple tapi abis sbb memang plan semua adik beradik kumpul makan situ.. Awa ngan ais (adik ipar) pun  kami suh datang makan kat situ.. Makan reramai memang nikmat...

Seronok sangat dapat berkumpul sesekali mcm tu.. Walau lepasnya macam nak fengsan mama bila semua dah balik..hahaha...Entah bila lagi nak dapat sesama macam tu...

p/s: Tgh plan ngan adik beradik nak wat besday party abah kat mane... Yang penting ada air terjun/sungai sbb kami suka mandi2..Sekali ngan family day SJ FAMILY kot...Semoga dipermudahkan..



 


1 comment:

  1. seronoknya nenek nak datang ye...kami ni gaji pon sekejap je...bank dah susut nilai

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...