ARTIKEL TERBARU

Friday, 28 June 2013

Gout Menyerang Ayah Kembali

Ni baru sampai ke opis.. Gi sarapan jap pastu hantar ayah ke klinik. Sebabnya gout dia nak bercinta semula ngan dia.. Hangin sih mama.. Mama hangin sebab punca kene gout semula amatlah dikenal pasti.. Pasti sesangat punca penyebab terjadinya... Hahaha..Punyalah hangin ayat pun jadi tunggang langgang..Lantaklah ye..Sendiri paham sudah...

Sebabnya adalah ini :

 * copy dr en. google

Mama hantar jer kat klinik tak tunggu pun..Hahaha...Kijam tak mama..Tak la kot, tunggu pun lama kot..Malas la..Kang dah siap kang dia kol la, kang mama amik ler..
Harap2 tak teruk sangatlah. Dah la malam ni nak kene lik kampung plak.. Nasib kete auto dan yang sakit sebelah kiri.. Mama boleh jer nak drive tapi dah tentu2 ayah kata dia leh drive.. Suami ni kan seboleh2 tak nak kita tau dia ni sakit..Sakit still lagi leh gelak2 tapi kalau mama yang sakit ngalahkan anak2 perangai.. Kih!kih!..



Salam Jumaat Semua

Alhamdulillah, bertemu semula dengan hari jumaat .. Semoga hari ni segala yang direncanakan berjalan dengan lancar.. Amin!!!



p/s : Mood nak balik kampung nak tengok mak membuak2 tapi kene settle keje2 jugak kalau tak hari isnin kang mcm byk keje sesangat.. Stress makcik kang..Hahaha..

Thursday, 27 June 2013

Bila Sakit Kepala


Bila sakit kepala semua benda tak leh nak buat... Arghhh!!!! Dah la ayah gi Klang so kene la gagah2kan drive kete gi amik kakak..Sampai taska dia rehat jap sbb cam x larat nak drive ke opis. Cuci muka bagai kasi segar skit pastu drive slow2 ke opis... Erm...Dah masuk 2 hari ni sakit kepala..

Wednesday, 26 June 2013

WW : Kasih Seorang Kakak



Ni gambar semalam la ni.. Baik pulak adik Eya ni nak berpangku2 ngan kakak.. Terus amik gambor.. 


Tuesday, 25 June 2013

Cuti Ahad - Aktiviti Mengemas Bahagian Bawah

Hari sabtu tu bahagian atas dah kemas.. Seronok berganda2 rasanya.. Sape tak suka rumah kemas kan..Macam saya yang anak2 ramai dan tengah melasak ni tak mengharap sangat rumah tu kemas 100%.Kang baru kemaskan mainan2 masuk bakul tak sampai 1/2 jam diaorng amik balik main mak2 la..Pastu patung2 dah susun siap2 kang amik semula main mak2 la...Dah namanya budak bak kata ayah...Hahaha..Lelaki ni senang betulkan... Kita ni yang jadi mak2 ni rasa serabut kalo sepah2 ni.. Tapi sekarang ni seronok nak suh diaorang buat sesuatu atau tolong, bagi jer upah.. Bukan mahal pun upahnya, gula2 sebiji ker, suh buat air pilihan diorang ker, tak kisah la janji diorang rasa ianya satu penghargaan...

Ok berbalik citer mengemas2 hari cuti ni.. Hari ahad pas sarapan (sarapan nasi terus sbb malas nak masak tgh hari kang.. Lauk sardin, ayam goreng) mulalah sesi mengemas bilik bawah.. Bila dah kemas2 banyak sesangat barang2 yang tak guna rupanya.. Kene mama hanya filter barang2.. Mana yang guna letak satu satu tempat mana yang tak guna sila keluar ko dari rumah ini..Hahaha.. Yang kakak,kembar dan Pqa suka la nolong pas2 barang mana yang tak guna bawak letak luar..Rasa seronok juga anak ramai ni leh di harap..Hahaha..Adik Eya tido sebab tu mama ligat skit..

Settle semua dalam kul 6 lebih.. Sebab ayah cuci sekali bilik bawah tu.. Sebab mcm berbau ...Bilik bawah ni x pasti lagi nak letak katil atau tak.. Kalau mama better tak payah sbb nak jadikan ruang cam pejabat..Bukan beso mana pun..Entahlah.. Tak sempat nak pikir lagi..Yang penting kemas dulu..

Budak2 ni excited nenek dia nak datang nak tido umah.. Ye la mak saya jarang datang dan jarang tido umah anak kalau tak ada hal.. Kalau mak mertua tu selalu la..Sebab dia leh datang naik bas..Kalau mak saya memang adik beradiik saya tak kasi la, memang tak pernah pun datang naik bas..Kalau nak datang umah sesape bagtau nnt ada la yang akan amik dan bawak.. Lagipun mcm saya memang tiap2 bulan balik kampung..Huda yang kat shah alam 2 minggu sekali balik kampung sbb dekat kan..Rokhim pun sama..Cuma along jer sbb dia keje tak tentu..

Ok la.. Pas bilik tu kering kang baru pikir nak letak semula dan susun barang2 dalam tu tanpa memerlukan kos tambahan,.. Tengah2 kering ni aduhai...




Salam Selasa Semua

Hari ni masih lagi keadaan yang sama.. Bacaan IPU pukul 7 pagi tadi 192... agak tinggi juga la..Biasanya saya akan tengok bacaan bagi Muar, Kuala Selangor dan Putrajaya.Boss saya mc plak hari ni sbb lelah dia menyerang..Dia tinggal kat port klang dan bacaan kat port klang pagi tadi 400 lebih... Pagi tadi kakak masih saya cutikan. Lalu depan tadika dia eh ada plak kasut bebudak plak.. Ada yang sekolah jugak.. Kereta cikgu dia pu ada.. Tapi x banyak la kasut budak2 ada dalam 10 budak jer kot..Kakak pun dah batuk2 dari semalam.. Saya suh dia banyak minum air masak...Tapi walau keadaan macammana pun keje tetap kene keje..Keje sentiasa menanti tak pernah abis..Macam keje rumah gak la..Tiap2 hari buat benda yang sama, basuh baju,sidai kain,menyapu, masak, lipat kain....Hahaha..Tu yang respek pada kawan2 yang jadi suri rumah tangga ...Apapun sama2 kita berdoa agar keadaan ini pulih seperti sedia kala...
Amin!!!

Monday, 24 June 2013

Menu : Agar-Agar Coklat Lapis

Hari sabtu sambil2 kemas tu sempat lagi membuat tuk anak2 makan.. Bebudak memang suka agar2..Tapi jangan la buat yang satu warna memang tak pandang..Kalau nak buat agar2 samaada kene lapis2 atau yang dalamnya ada jeli....Kene kreatif la..Demand gak anak2 ni..Hahaha..

So saya buat agar2 coklat lapis..
  
  Hehehe.. Buat 6 bekas jer.. sorang satu..mama kongsi ngan ayah..



p/s: Biarpun leceh nak buat tapi demi anak2 nak makan mama tak kisah..


Cuti Sabtu - Aktiviti Mengemas Bahagian Atas

Dimulakan dengan bahagian atas dulu... 3 bilik tidur dan 2 bilik air.. Pertamanya ayah settlekan bilik tidur dan bilik air utama dulu... Kedua settlekan bilik kedua sbb bilik tu akan jadi bilik tido kakak dan kembar.. So nak kosongkan bilik tu.. Sekarang hanya ada katil 2 tingkat jer.. Yang bahagian bawah tu besar so muat la 2 orang kalau kakak ngelat tak nak tido katil atas.. Diorang sih cat dulu baru diorang nak tido bilik tu.. Wah! banyak songeh korang ek.. Almari baju ngan meja ayah angkut letak bilik utama..So nnt nak cat senang..Lagipun biar diaorang selesa skit tak banyak barang dlm bilik tu.. Nampak luas skit..Lepas dah settle 2 bilik tu settlekan bilik tidur yang ketiga dan bilik air yang kene kongsi ngan bilik kedua tadi. Bilik ketiga ni mama nak jadikan bilik tetamu pulak. Ye la bilik kedua dah jadi bilik kakak ngan kembar, so bilik ketiga jadi bilik tetamu plak.. Ada 1 katil bujang,drawer, dan meja tulis.Ok la tu x perlu byk sangat peralatan dlm tu..... Mama memang tak tolong banyak, tolong angkat skit2 mcm almari, meja.. Mama banyak dok bawah lipat baju.. Hahaha..Nampak sangat ngelat kan. Tak la, bukan tak nak tolong, putri2 yang 4 orang tu pun sibuk nak nolong gak.. Biarlah kan..Adik Eya mama tak bagi join sbb takut habuk kan.. Lagipun dia masih batuk dan nafasnya masih bunyi lagi..Suh dia dok ngan mama jer..Tolong lipat kain, sidai baju..

Settel lipat kain , sidai baju.. Mama nak bersihkan dalam peti ais.. So putri2 yang tengah menolong kat atas tu sibuk plak semua nak turun kat dapur.. Hahaha.. Sian ayah sensorang buat kat atas..Biasanya kalau dah ramai nak menolong,  jap2 gaduh..Last2 mama cakap kalau nak gadu2h tak yah tolong la..Biar mama buat sendiri..Sentap sudah mamanya.. Mama korang ni bukan penyabar mana pun, kalau ngan ayah still nak layan gak benda remeh2 ni kalo mama nak naik hangin kang..Hahaha.. Mak mak memang gitu la kan..Hehehe..Ye la jarang2 nak kemas peti ais ni pun.. So benda yang seronok la bebudak ni..Keluarkan semua benda dlm peti ais.. Pastu sama 2 bersihkan.. Pqa pun amatlah rajin.. Tomei jer dia sibuk2 suh bagi dia nak buat jugak.. Adik Eya plak sibuk ke hulu ke hilir tak ada orang nak layan dia pastu nangis..Manja bebenor gayanya.. 

Pas dah siap peti ais mama masak nasi jer.. pastu bebudak ni makan ngan sup..Malas nak suh ayah keluar gi beli makanan , sian plak dah la penat2, moh ler kita makan apa yang ada ye..Penat memang penat tapi seronok tengok keadaan umah bahagian atas dah berubah.. Esok ahad aktiviti mengemas di bahagian bawah plak.. Motif utama nak kemas dan buang barang yang dah tak guna di bilik bawah..Banyak sangat barang..Semak bebenor. So bilik bawah pun akan dijadikan bilik tetamu dan ruang pejabat .. In Sha Allah..

p/s: Kul 7 lebih settle semua, mandi segala, siap2 dan berehat... Baru terasa sakitnya pinggang, harap2 ok la sbb esok kene mengemas lagi...


Cuti Sabtu - Sarapan Pagi Air Tangan AyahMama

Seronok cuti 2 hari ni walaupun penat, sakit2 pingang dan bontot...Nape saya kata seronok? Seronok sebab 2 hari cuti ni masa dihabiskan bersama anak2.. Kami dok pulun mengemas rumah... Sebab pertama minggu ni mak abah saya nak datang tido umah.(kalo jadi sbb keadaan mak masih belum pulih sepenuhnya) . Sebab yang kedua rumah kami akan dijadikan tempat untuk sesi merisik cik wawa..(adik ipar) 7/7/2013..Bakal suami dia orang KL jer.. So mak abah mertua minta izin nak buat kat umah kami sbb leh datang juga tgk cucunya. Erm, sukatilah..Memang dari sehari ke sehari nak mengemas bilik bawah tu sbb banyak sangat barang.. 

So sebelum mengemas mama ngan ayah kene plan dulu, nak buat yg mana dulu, mama buat apa ayah buat apa. Mama biasanya buat yg simple jer dan ngelat skit2.. Ayah pun tak paksa sbb tau mama tak boleh penat sangat.. So perbincangan dibuat semasa sesi sarapan...

Sarapan hari ni lebih skit sbb kekonon nak kene ada tenaga. Hahaha.. Bebudak ni pun over gak makan ..Sebab dah bgtau hari ni kita nak mengemas rumah sbb atuk nenek nak datang.... So excited la cucu2 semuanya..

Ni menu sarapan kami hari sabtu tu. Pepehal perut kene isi dulu baru seronok bekerjasama...


 Mee + sup
Jemput2 pisang + sambal tumis

 Pagi2 bangun ayah tengah bancuh tepung nak buat jemput2.. Wah! Sedapnya..patutlah smlm sibuk beli pisang..Ingat nak makan rupanya nak buat jemput2.. Pastu ayah kata ada beli mee semalam, kalau mama nak tambah menu buatlah.. Chu request nak mee sup.. Ok.. Dah siap moh kita sarapan...




Kakak Tak Sekolah

Dari semalam memang dah tau sekolah kene tutup gara2 JEREBU (saje jer motip besarkan tulisan..kih kih) .. Tapi pagi tadi ayah still gosok baju tadika kakak dan ayah suh stanby baju ganti kalau2 tadika kene tutup gak.. Pastu mama cakaplah nnt mama kol cikgu dia la tuk confirmkan.. Sebab dah 3 4 kali tak ada sekolah nk inform2 kalo ada cuti2 ni..Salah satu contoh mcm ada aktiviti mewarna hari ahad pastu patutnya cikgu cakaplah hari isnin cuti..Ni selalu dah sampai depan pagar baru ada nampak notis tak pun ada sorang cikgu tunggu depan pagar inform kat sorang2 mak bapak yang sampai.. Sengal tul rasanya..Ok lupakan hal itu yang sudah berlalu.. Jadinya saya pun kol la cikgu dia pepagi tadi dalam kul 7 lebih.. Tak bagi kakak pakai baju tadika dulu.. Pas dah kol cikgu dia bagitau sekolah tutup hari ni, maybe esok pun tutup.. Kakak mengeluh la sbb dia kan suka banget gi tadika tu. Tak paham saya , budak kalo suh cuti kemain suka, dia dok susah ati..Last2 bagi baca mesej cikgu dia bagi yang kata tadika cuti.. Suh dia eja dan baca. Baru senyum.. Tapi nak jugak pakai stokin, kasut sekolah bagai gi taska.. Alahai kakak2.. Ayah dia kata ikutkan jer..Ye la..Mama turutkan jer la..

Masa nak hantar anak2 ke taska nampak la jerebu jugak tapi mcm tak bape nak teruk la.. Tak bagi budak2 ni bukak tingkap...Dalam kete dok sembang2 la ngan budak2 ni pasal jerebu ni.. Hehehe.. Jadi jurucakap tak bertauliah plak.. Tak apa demi anak2..At least diaorang tau la isu semasa kan... Hehehe.

Salam Isnin Semua

Salam Isnin semua kengkawan.. Ada yang bercuti ker hari ni gara2 JEREBU? Ke cuti sbb anak pun cuti sekolah.. Hahaha.. Kalau dah terpaksa nak wat camner kan...
Apapun jaga diri masing2 dengan keadaan yang melanda sekarang ni.. Ini salah satu ujian dari Allah S.W.T untuk peringatan kepada hamba2nya..Muhasabah diri bersama.... Kepada yang bekerja mcm saya juga, jgn malas2 ler, sibuk ngan candy crush tu. Nyawa2... Keje jangan ngelat2 tau. 


Friday, 21 June 2013

Sedih Berganda-Ganda

Dah la dengan anak tak sihat.. Kan ada cerita yang adik eya tak sihat..
Pastu semalam petang macam Pqa plak yang cam dedar2 skit badannya.. Tapi kalau anak2 tak sihat tapi dia still aktif berkurang skit risaunya.. Kalau dia dok melepek jer..Hohoho..Tak boleh biarkan..Tak terjadi mcm kes adik eya .
Cukuplah pengalaman tersebut.. Kalau boleh tak nak lagi anak2 ada yang masuk spital bagai.. Kesian sesangat..

Malam tadi rokhim sms bagitau dia skrg ada kat spital tanjong karang..
???? pelbagai persoalan.. 
Tak lama pastu adik plak sms.. 

Rupanya...
Pagi semalam mak jatuh tangga.. Abah kata mcm tergelincir la.. Tapi tgh hari tu dah diurutkan tapi masih tak ok.. Masih sakit dan tak bleh gerak.. So abah bgtau rokhim (dia keje sendiri so anytime leh suh dia kalo urgent) la  nak kene bawak mak ke hospital la.. Tapi abah kata dah minta tolong man yas... Dan man yas kata pun ok boleh hantar.. Tup2 rokhim kol abah bgatau yang dia otw balik kampung.. Tak payah suh sesape biar dia yang hantar mak ke hospital.. Dia balik sorang jer..Sebab Eja keje.. Nasib kete ada 2..Tak la susah sangat...

So terus kol abah nak tau citer..Kol rokhim tak angkat plak  Maybe sibuk uruskan mak nak kene xray.. Hati tu rasa dah tak sedap dan rasa nak nangis jer..Tapi tahankan dulu.. Pepehal kene dengar apa kisahnya dulu..
Pas abis jumpa doktor semua, dapat sms lagi tisu kaki mak koyak.. Tapi tulang tak patah... Alhamdulillah.. Nasib baik tak apa.. Cuma tak leh bergerak sangat..

Tadi pas hantar anak2 ke nurseri kol abah ... Tanya mak camner. Bukan tak nak kol mak sendiri cum lom ada kekuatan... Saya akui saya ni cengeng skit drp adik bradik lain.. So apa2 yang berlaku kat keluarga mesti saya orang terakhir yang tau.. Diaorg takut saya ni melalak dulu .. hahaha..

Bukan tak nak balik semalam, tapi kakak kan sekolah, pastu dengan adik eya tak sihat lagi.. Sambung ngan Pqa plak.. Abah pun kata dia leh handle mak, tak apa.. Jaga anak2 dulu..Bila dia kata camtu berganda2 sedih.. Lainla kan dengan dengar citer dan tengok sendiri keadaan mak.. Harap2 japlagi ada la kekuatan nak kol mak.. Ye la risau la mak tgh tido berehat ker.. Kacau plak..

Doakan mak saya cepat sembuh ye.. Sebab minggu depan mak abah saya plan nak ke bangi (umah saya), nak tido umah saya.. Semoga dipermudahkan... Amin!!!





Bertemu Jumaat Semula

Bertemu lagi dengan hari Jumaat.. Rasa sekejap jer.. Masa semakin cepat berlalu.. Rasa tak terkejar....


Thursday, 20 June 2013

Mekacih Daun Keladi, Nanti Bagi Lagi Ye!


Terima kasih banyak yang memberi.. Suka banget!...

Yang ni dapat dari Nad.



 Yang ni plak masa Huda (adik saya) gi Singapore baru2 ni..Pakej honeymoon ngan besday anak dia.. So dia tau kan kakak dia suka benda alah ni.. So dia pun belikanlah.. Suka la apalagi..


Yang ni plak masa wawa (adik ipar) gi Bandung.. Dia ada belikan t-shirt, kain ela.. Tapi yang ni mestilah dia tak tinggal.. X dapat lain tak apa janji ada FM.. Hahaha..
 

Sekarang ni mereka2 ini masih di opis mama.. Lom sampai kat peti sejuk mama lagi.. Sebab kene topup satu lagi untuk Pqa lekatkan.. Kang berebut semua nak letak.. 



Sarapan Roti Canai Jer

Tetiba tekak ni nak makan roti canai plak pagi2 tadi. Sampai2 opis pagi tadi gi punch jap pastu ajak ayah turun beli sarapan.. Rasa nak makan roti canai plak.. Erm.. Kita kalo makan roti canai suka kuah banjir.. Nyum! Nyum!


Tak Kenal Anak Sendiri

Memula cikgunya wassap gambar ni

Jenuhla kita dok tenung gambo sape plak cikgu dia wassap ni...Pastu leh tanya anak sape ni ?
Eh anak akak la..ni eya ni..comel kan..Hehehe..Sengal la mama ni..x cam anak sendiri.. Bukanlah cam lain plak..Bila cikgu dia wassap gambo2 yang lain baru nampak muka adik...





Selamat Pagi Semua!



Wednesday, 19 June 2013

Adik Eya Demam, Batuk dan Selsema

Erm.. Malam tadi tido macam tak tido... Sebab badan dan kepala eya panas.. Pastu nafas dia macam bunyi skit.. So pantau tengok keadaan dia.. Langsung tak nak menyusu botol.. Just menetek jer..Tu pun bukan dia hisap sangat pun just masuk mulut dia tapi mata pejam..Sian sangat...

Pagi2 bagi susu... Tak lama pastu dengar dia batuk2.. Pastu jengah la tanya nape dik? Nak muntah ker? Dia angguk jer.. Ala, kalau tanya dia memang semua dia angguk..Kih Kih...
Baru nak angkat suh dia muntah dalam toilet tak sempat plak..Dia dah hamburkan kat kerusi tempat kakak study..Hehehe..Sorry kakak..Tak sengaja ek..

Ingat nak EL jer hari sbb nak pantau lagi nafas dia..Tapi kene gi KL plak hari ni.. So siap2kan ubat jer bagtau cikgu dia tak berapa sihat..Tgh hari tadi kol tanya dia ok tak? cikgu dia kat tgh tido..Tapi x panas badannya..Suh cikgu tgk2kan nafas dia laju ke idak jer..Pepehal suh bgatu cepat2.. 

Adik, jangan la tak sihat tak sihat.. Mama risau tau.. Ayah pun risau.. Kakak2 pun risau.. Cepat sembuh tau.. Kami sayang adik...


Tak sihat sebab nak membesor agaknya.. Semalam baru cerita ngan untie hud dia pasal sepupu dia Afiq Qayyum x sihat.. Hari ni adik eya plak..

Ceria Di Waktu Pagi Di Atas Jalan Raya

Tajuk kemain ko... Hahaha.. Ni masa kat kampung muar sabtu minggu lepas.. Masa cuti sekolah ari tu x balik ke muar just balik kampung tanjong karang sbb ada kenduri 2hb tu dan sbb nnt hari ahad masa nak balik jem teruk kang ..Tau2 jer la...Semua nak balik sbb isnin dah masing2 anak sekolah. So ayah kata kita balik minggu depan la sbb mesti jalan clear sbb semua dah balik minggu ni.. Ermmm... Tak leh pakai gak teori tu.. Gerak jumaat dalam 8 lebih jalan x jem cuma banyak kete la..Ramai jugak la yang menuju ke N9,melaka, johor.. Ke diorang baru pas balik keje..Hahaha..Sukatilah janji bukan i yang drive...

So pepagi bangun awal la jugak.. Sementara nak tunggu sarapan moh ler kita amik angin kat luar..Seronok sgt sbb angin kuat sangat pagi tu..Maybe nak ujan kot..*sarapan adik ipar tgh beli tu yg berjimba kat luar anak beranak.

Layan gambar 5farah ni...Semua lom mandi lagi


 cepat mama pakaikan adik kasut ni..sibuk plak dia nak gambar2..





 Pqa masuk sekejap sbb nak kencing..Boleh dia bawak seluar dia keluar rumah..Isk! Malu la yang oiii..




 tu tgh bersedia nak lari dan akibatnya Pqa jatuh..Hahaha..Bambam sangat jadinya tak seimbang..kih kih



oiiit dik.nak kemana tu.. jenuh kakak2 nya mengekor adiknya yg sorang ni..laju jer jalan

 


WW : Gaya Dah Ada Cuma ....




Nampak perut la dik... Baju yang mengecik atau adik yang dah membeso.. Kalau baju dah tak muat sibuk nak salahkan baju tu mengecik.. Padahal .. Pikirlah sendiri..

Salam Rabu Yang Ceria




Tuesday, 18 June 2013

Mana Anak Lagi Sorang?


Kah!Kah! Baru perasan kakak tak ada.. Apa lagi bontot mama jer la..Kekonon kakak jaga dan tolong mama..Ni semua kumpul kat ayah sbb time ni tgh ramai yang datang.. So bebudak ni tak kenal dan semua pakat dok ngan ayah.. Mama tentu2 sibuk ke hulu ke hilir...


si Pqa ni tak abis2 gwiyomi dia..Lapuk dah la Pqa oii.. Sekarang ni sibuk plak bara bara bara bere bere bere


Majlis Besday Afiq Qayyum - Aktiviti Bebas

Dah penat2 mengemas meh la kita merehatkan minda dengan tengok budak2 mandi.. Hahaha..

 Tengah menunggu untie penuhkan air.. Mood tak menyabar semua

 sibuk nak tukar spender.. ala, x payah la..pakai jer la sluar tu jer..nak mandi dah pun..





 Adik baru bangun.. Dok tenung bila la aku dapat mandi ni 

 Setelah dapat lampu hijau dari mama, maka berenang2 ketengah ketepian la adik..



 Ni kolam aku ke kolam kakak2 farah sebenarnya..Tengok diorang lagi ober plak? *hahaha..mesti afiq qayyum tensen jer..


Malam tu semua anak2 tidur nyenyak kepenatan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...