ARTIKEL TERBARU

Monday, 8 April 2013

Dah Boleh Agak Dah

Atuk ngan Nenek tak jadi balik lagi.. So hari jumaat tu tido plak umah adik ipar kat Bukit Jalil.. Sajer la sehari tido umah anak sini, sehari tido umah anak sana..Lagipun awa plan nak ngantor lik kampung.. Hahaha..Biasanya diorang datang atau balik semula naik bas..
So plannya adik ipar kene keje ari sabtu.. Pas lik keje baru dia hantar.. Hari sabtu tu kami ada tempahan kek dan apam.. Customer nak lepas zohor.. So sementara ayah siapkan tempahan mama pulun masak untuk tgh hari.. Ingat nak gi amik mak ngan abah mertua tu kat umah awa..Sian plak nak kene cari makan tgh hari sendiri..Jadinya lepas hantar tempahan kat customer terus ke bukit jalil amik diorang... Dalam kete anak2 dah sibuk lapo2.. Time main buaian tadi tak ngadu plak lapo...Hehehe
Sampai umah hidang2 pastu makan ramai2.. Syiok jer rasanya.. Walaupun lauk simple jer tapi abis gak.. Ayah siap topup telur goreng lagi..Hahaha..
Sebenarnya masa tu dalam dilema.. Sebab kakak dan kembar tak tau lagi yang cik wawa diorang nak hantar atuk ngan nenek balik kampung...Sajer tak nak bagitau sebab nak tengok apa reaksi diorang...

Diorang nak gerak lepas maghrib sebab ayah gi betulkan tayar kete jap.. Sebab diorang nak pinjam kete.. Tak apalah biar selesa sikit atuk ngan nenek nak naik.. Lagipun ramai plak.. Atuk, nenek,adik ipar 3 orang, pastu pakwe awa..Mayvi mana muat.. Lom lagi kang kakak ngan kembar kalo tau sure nak ikut punya.. 

Bermulalah drama sekejap.. Masa semua tgh kemas nak balik, kakak dah pegang tangan mama.. Minta izin nak ikut balik kampung.. Hahahah.. Sudah kujangka semua ini akan terjadi.. Bila mama kata OK terus bagi beg kat mama suh isi baju.. Mama pun siap2kan beg kakak dan kembar..

Masa nak masukkan barang2 dalam kete dan semua nak masuk tetiba Chu kata tak nak ikut.. Nape plak ni..Bila tanya betulker Chu tak nak ikut.. Cha ikut tau.. Kang kalo Cha cari Chu camner.. Pastu ayah kata tak apalh diorang dah besar.. Mama risau la sebab tak pernah kan diorang berpisah kecuali kalo demam la. Sorang gi sekolah dan sorang dok umah.. Pastu bila balik cam 10 tahun tak jumpa..Excited..Bila pakwe awa tu nak drive tetiba Chu tak bagi.. Dia nak ayah yang drive.. Pastu jenuh la menerangkan yang kami tak ikut lik kampung.. Cik Azmi nak pinjam kete ayah jap hantar nenek ngan atuk.. Banyk kali gak la pujuk.. Kakak ngan Cha dah sonok dah dalam kete..Lama 2pujuk baru OK..

Pastu tinggallah Chu.. Nak dijadikan citer ada satu beg memang ayah kekuarkan dr kete..Tu beg backup baju masa pagi tadi.. Pastu ayah letak atas sofa..Tetiba Chu tanya.. Mama ni beg siapa..Tertinggal ker.. pastu ayah leh sakat dia kata tu beg baju kakak ngan Cha.. Terus cuak si Chu.. Ayah, kol la cik wawa..Suh datang balik..Sian kakak ngan Cha tak ada baju..Kejap2 dia tengok tingkap..Hahaha.. Ayah memang nak kene..Sian budak tu..Last2 mama cakap, Chu tu bukan beg baju yang tertinggal la..Ayah main2 jer..Tu beg mama bawak pagi tadi la.. Barulah muka dia senyum..Eleh tadi kata Ok tapi risau jugak.. Chu Chu..

First time kembar berpisah dengan rela hati bukan dipisahkan ek..Hahaha

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...