ARTIKEL TERBARU

Tuesday, 30 April 2013

Kerana Doa Seorang Anak

Ini kes pagi tadi la ni..Cha tak nak keluar kete kat taska sbb x singgah blikan kuih karipap kat kedai yang dia suka..Kedai tu dekat dgn tadika kakak..So pas hantar kakak wajib singgah sbb nk beli karipap...Nak dijadikan citer kami terlewat dan kuih muih semua dah abis.. Kedai tu memang 8 lebih semua dah licin..Kat situ kuih 3 singgit..So Cha majuk la sampai taska...Tu yang tak nak keluar.. Ayah pujuk memang tak jalan la..So memang mama lah yang kene pujuk.. So tarik napas panjang2 kuatkan fizikal mental di pagi2 hari supaya banyakkan brsabar dengan karenah Cha..
Mama pun pujuk la dengan nada yang paling lembut.. Hahaha

Mama : Cha, jomlah turun..Mama ngan ayah lambat nnt sampai opis
Cha  : Tak nak.. Nak bli karipap.. Nape karipap x ada
Mama : kan mama dah ckp kalo nk bli karipap kita kne smpi pukul 7.45..Tadikan kita sampai 8.15..Jadinya smua kuih dah abis.. Cha nmpk kan tadi acik tu dah kmas2 semua
Angguk!Tapi stil majuk lagi
Mama : Petang nnt mama belikan pisang goreng boleh
Cha :tak nak
Mama : Eh baru mama teringat yg Cha ada minta belikan koko krunch kan ari tu
*terus muka ada senyum..Hahaha
Cha : Haah..Mama beli tau petang ni
Mama : Ye la..Tapi Cha kene la doakan mama supaya cek mama clear pastu baru leh dpt wit *cek projek x yakin clear ptg ni sbb baru masukkan smlm petang..Bajet hari khamis clear sbb esok cuti.. Gaji lambat nak dpt tu yg apa2 hrp duit projek..
Pastu Cha pun doalah.. *doa ikut mama la

Ya Allah Ya Tuhanku, clearkanlah duit mama ku petang ini supaya cha dpt beli koko krunch..Amin!!!

Barulah dia nak turun.. Tapi nak turun dr kete bukan nak jalan tapi kene dukung kat belakang bawak masuk sampai pintu taska.. Mcm tu la perangai anak2 yang kadang2 tak dijangka.. Kalo pagi2 dah wat perangai memang siap sedia jer la mama dengan beberapa trick..

Yang saya nak citer kan bukanlah pasal setiap kali diorang buat perangai saya gula2kan dgn habuan..Bukan tu maksud saya.. Bila baru td sy cek akaun syarikat kami, cek dah clear.. Terus saya rasa sebak..Allah perkenaan doa Cha sbb nak mkn koko krunch...Doa kanak2 yang umurnya 4 tahun .. Pastu terus kol ayah bagitau petang ni kene singgah kedai beli koko krunch juga ...Tak tau nak cakap camner..Rasa cam ... Budak2 kan jujur dan hati diorang memang ikhlas.. Alhamdulillah..



Selamat Hari Pekerja 01 Mei 2013


Esok adalah cuti .. 01 Mei 2013 bersamaan hari rabu dan juga sempena Cuti Hari Pekerja..  Erm, jujur la saya kata saya ni kureng skit cuti tgh2 hari ni..Maksudnya saya adalah tidak suka jika cuti selain hari Isnin atau hari Jumaat... Hahaha.. Sape mcm saya gak?Angkat tangan...Hanya mereka yang memahami yang paham maksud tersirat saya ni..Kih! Kih!.. Dasar suka cuti sambung2 ...
Jadinya apa plan esok ek? Adakah duduk sahaja dirumah bersama keluarga atau keluar jenjalan? Ermm.. Kalo tanya anak2 sure la diorang ajak gi mandi kat Dataran Gemilang lagi.. Hahaha.. Tengoklah camner kang.. Korang semua mesti dah ada plan kan esok.. Harap2 plan kawan2 semua menjadi.. Yang penting jaga diri dan ceria2 sokmo....

SELAMAT HARI PEKERJA SEMUA!

Salam Selasa Semua !



Salam hari selasa semua kawan-kawan.. Minggu ni bz sesangat... Banyak benda nak citer tapi memang tak sempat.... Dengan keje, dgn anak2 lagi, dgn jemputan kenduri.. Esok plak dah cuti dah ada aktiviti lain nak buat.. Tak pe tak pe..Sabar2.. Masa terlalu cemburu dgn saya..Tak sempat2 saya celoteh apa2...
Perlu ke nak tunjuk yg bz bebenor cm gambo kat bawah ni.. Poyos sungguh la..Hahaha..


Monday, 29 April 2013

Selamat Pagi Isnin

SELAMAT PAGI ISNIN KENGKAWAN SEMUA .. CERIA2 KAN DIRI HARI INI TAU !!!!

Tuesday, 23 April 2013

Amalkan Bersama

Bagus ni untuk amalan hari2 ..





Tidak salah untuk kita saling ingat mengingati .. Untuk panduan diri saya juga..

Monday, 22 April 2013

Jemputan Konvo 11 May 2013

Pepagi buka FB ada status kat Group Family SJ (utk family sy) 



Ada jemputan ke konvo adik perempuan saya.. Saya adik pompuan ada 3 jer..Saya yang sulung, pastu Huda, pastu adik yg bongsu Nuyun.. Alhamdulillah dah abis dah master dia.. Pasni dia nak sambung PHD plak... Mudah2an tercapai la impian dia.. In Sya Allah jika tiada aral akan sampailah ke konvo dia tu..Bukan jauh mana pun uitm shah alam jer...hahaha

Sengal nak jemput konvo letak kat status FB jor.. Teknologi sungguh mu ni hud..


Jangan Pandang Yang Luaran Sahaja


Hahaha.... Tepuk dada tanyalah hati..

Kejutan Berita Yang Tidak Baik Di Pagi Hari Isnin

Baca tajuk pun dah paham kan.. Maksudnya di pagi hari ini bersamaan hari isnin 22 april 2013 dikejutkan dengan satu perkhabaran yang tidak enak.. Bukanlah perkhabaran tu boleh dimakan pun kalo ianya enak sekalipun..Jadinya tanpa melengah2kan masa marilah kita mengkhabarkan semula perkhabaran tersebut... Intro cam poyo.. Hehehe

Begini alkisahnya....

Baru tadi mak saya kol .. Kol sbb nak bgtau embah (panggilan bagi nenek-kalo wong jowo dia tau la..hahaha) dan maman Yas (panggilan bagi pakcik-wong jowo jugak) kene rompak kat umahnya...Mengikut kejadian yang dilaporkan oleh mak saya :

Sawah sempadan Tanjong Karang Selangor, Seorang nenek bersama anak lelaki bongsunya dirompak dirumahnya dengan 3 lelaki bersenjatakan parang... Kejadian berlaku pada pukul 1.30 pagi Ahad.. Ala, cam berita plak la..

Gini ceritanya, masa tu embah saya dah nak tido.. Maman saya pun baru pas mkn maggi nak tido gak.. Pas tu dia dengar ada kete masuk halaman umah.. Biasanya umah kampung halaman la kan panggilnya..sbb luas..Motip? Abaikan.. 

So dia ingat adik badik dia datang kot, tapi yg bagusnya dia tak bukak pintu terus..Dia nak jengah tingkap jap...Erm lom sempat dia jengah nak tgk sape datang dah kene tendang pintu tu.. So kene geledah la.. Barang kemas embah semua kene amik, rantai kat leher kene rentap mcm tu jer.. sakit leher org tua tu..Memang kuang dek ajor perompak tu..Ko minta jer la rantai tu dah tentu2 embah aku kasi..Duit embah dlm rm500 (dlm hati aku wow byk gak embah simpan wit kat umah-sempat aku menolog sekejap) ...Yang harta maman mak saya x declare plak apa yg perompak durjana tu dapat..Hahaha

Maman saya teruk jugak la kene pukul dan tersusuk parang ..Sebab utamanya adalah dia melawan..Dia dpt pukul 1 perompak durjana tu pastu yg 2 orang lagi tu hangin ler..Nasib baik tak kene bunuh maman saya tu..Allah perkenankan doa seorang Ibu..

Memang terus dada saya rasa sebak bila dengar berita2 cam gini.. Bila kene perkara begini pada orang lain selalunya kita just tak amik port sangat..Dengar2 gitu jer.. Tapi bila kene kat orang yang kita kenal terus rasa...Tak tau nak ungkap camner..Nak cakap kesian memang kesian la.. Harap2 jauhkan perkara ini dari kami sekeluarga.. Trauma sesangat..




Sunday, 21 April 2013

JJ : Dataran Gemilang Putrajaya kali ke-2

Petang tadi pegi ke Dataran Gemilang lagi.. Anak2 request nak gi mandi sana lagi.. Lagi2 kakak dari pagi sampai la tgh hari dok sibuk jer tanya bila nak pegi.. Bila nak pegi.. Isk! Sebenornya maleh nak gi sbb tgh 'bercuti' so x leh nak mandi.. Berangan gak masa first time gi tu cadang kalo ada lagi pegi nak join mandi.. Tapi x dapek plak.. Redha jer la..Demi anak2 kan..

Bayangkanlah bertolak kul 5 lebih gitu.. Pastu sampai sana ingat cam hari tu la x ada ramai umat manusia.. Rupanya .. Mak ai! Ramainya orang.. Iyelah mana pernah gi hari ahad petang.. Hari tu pegi ahad pagi.. Ada event apa ntah kat sebelah sana..Ada la 4 ke 5 kali gak pusing cari parking..Sbb x leh masuk ke bawah ada kete dah blok jalan dan ada guard plak suruh terus..Masa nak ke tempat bahagian mandi tu sempat la jenguk jap ke arah sana masa tu tgh ada show silap mata kot...Ramai jugak la patutlah x ada parking.. Sesape yang tau memang ada mcm tu ye kalo gi sana ahad petang? Pas ni idakler ke sana ahad petang sbb susah cari parking..Hahaha..Emo je lebih saya ni padahal duduk jer kot dlm kete tu...Hehehe..

So dlm kul 7 panggil la suh naik nak balik..Dah nak maghrib.. Nasib la kakak dan kembar ok nak naik.. So mood kakak adalah baik sbb permintaannya dipenuhi..Hahaha..Masa nak tukar baju kakak dlm toilet (kakak x nk tukar kt kerusi sbb dia kata dia dah besar dan malu..kuang! Kuang!), siap dia ckp lagi nnt gi sini lagi tau mama.. Wah!Wah! berapa kali nak pegi..Mcm tak ada tmpt lain plak nak gi..Dah berminat la tu nak gi sini jer..Sukatilah awak kakak..Nasib la x jauh sangat dari bangi ni..

Tadi ada baca kat blog ni ..Memang ada aktiviti setiap hari ahad rupanya..Hahaha..
Pastu baca plak kat blog Nad . Rupanya tak leh mkn kat area situ..Kami plak slumber jer bwk pisang goreng ngan karipap dan saya dgn selambernya makan kat area kolam tu..Hahaha.. Ampun ..Memang tak tau..Pas baca blog Nad baru tau ni. Kih! Kih!

Friday, 19 April 2013

Rezeki Di Hari Jumaat Yang Mulia

Suka sesangat.. Walaupun hadiahnya cuma FM tapi amat bermakna sekali.. Bagi orang lain yang kureng atau tak minat dgn FM ni memang tak kisah la kalo dpt tapi kalo peminat FM dgn FM ni memang sukar dipisahkan..Hahaha.. Hari tu Nad ada buat giveaway kat blog dia.. Nad ni kalo wat giveaway memang tak susah, senang2 jer.  Saya pun join la..Takkan lepas punya sbb FM tu hadiahnya.. Kih! Kih!...

Pastu pepagi tadi gigih buka blog nad dulu sampai2 opis tapi lom ada lagi n3 pemenang.. Sabar2.. Tup2 baru tadi tergerak lagi nak buka blog nad.. Tara! Sudah umumkan pemenangnya.. Debar tau Nad akak nak bukak blog awak tau..Hahaha..

Alhamdulillah.. Rezeki di hari jumaat.. TQ Nad.. Nanti wat lagi tau giveaway senang2 gitu..


Wednesday, 17 April 2013

JJ : Dataran Gemilang Putrajaya

Erm... Kan saya ada bagitau yang masa besday saya tu masa hari sabtu lepas tak gi memaner kan. 

Pastu masa hari ahadnya semua kami bangun awal.. Mama just panaskan jer lauk yang masak2 semalam tu  dan tambah masak sup tuk anak2... Diorang nak makan ngan nasi impit..Tetiba masa tengah sarapan kakak request nak gi mandi2.. Wah! Idea yang bagus sebab takkan ahad tu nak dok umah lagi.. Buhsan siut...
Pastu dok gebang2 la mesyuarat antara ayah, mama dan cik wawa.. Tempat yang dicadang adalah cyberjaya (sbb pernah gi), putrajaya (presint 16) dan dataran gemilang (ni pun sbb mama baca blog cik jue..lepas baca gigih suh ayah search tempat ni kat area mane..nnt nk gi senang) Hah kan..Betul tak mama cakap.. So decide nak gi DATARAN GEMILANG..
Anak2 sangatlah seronok bila mama cakap
OK SEMUA..SARAPAN DAN GI SIAP2 SBB KITA NAK GI MANDI2 KAT PUTRAJAYA
Horeyyyyy!!!! *nampak x cm excited..hahaha..Dah namanya budak2 kan.
Ni semua penangan baca blog cik jue la ni.. Dia bawak anak2nya gi mandi sana..
http://anna-jueanna.blogspot.com/2013/03/mandi-manda-di-dataran-gemilang.html

So gerak dalam kul 10 pagi gitu.. Ala tak la jauh pun sebenarnya...Senang jer pun nak cari tempatnya (eleh ckp byk plak sbb dah suruh laki search tmptnya dulu)..
Sampai2 tukar baju tuk mandi anak2..Sajer tak nak pakaikan baju mandi siap2 sebab tak tau lagi keadaan tempat dia macam mana.. So pas ni memang siap2 pakai dr rumah ler..Hahaha
Mama ngan Cik Wawa jer yang tak mandi sbb malas.. Mama pun tak bawak baju.. Maybe next time la kot baru mandi sebab mcm best gak.. Ayah pun excited mandi sambil ajar bebudak ni berenang..Cha ngan Chu memang best sebab berani sampai ke hujung ..Kakak plak tepi2 jer sbb memang penakut skit..Adik Eya pun berani slumber jer duduk yang kat tangga sampai paras dada sbb ingat nak letak kaki dia kat air tup2 dia turun sendiri..Kekonon tak puas la rendam kaki jer..Hahhaa..Bagus2 berani ni budak..

So mandi2 sampai kul 12... Masa datang tu adalah 3 4 buah kete pastu masa dah nak ramai orang kami pun gerak la balik.. Tapi nampak budak2 cam tak puas.. Tak pe sayang, nanti leh datang lagi.. In Sya Allah..Balik awal sbb CIik Wawa ada kelas kul 2 petang tu..

Sebelum balik tu ayah ajak makan cendol kat belakang UNITEN.. Bila mama sampai tempat ni eh mcm tau tempat ni.. Bila ingat2 balik pernah baca kat blog Eija a.k.a Sweetmama
http://mamakerry.blogspot.com/2012/12/jjcm-rojak-cendol-uniten.html
Saya makan yg kat kedai tengah2 tu eija.. Cendol dan rojak.Kuah rojaknya sedap..

So tu jer la aktiviti hari ahad.. Berbaloi la jugak dr dok terperap kat umah... Hahaha.. Gambar ada cuma lom tranfer jer..

Monday, 15 April 2013

Konon-Konon Yang Tak Jadi

Hari jumaat hari tu kan ada orang tu dok gebang2 yg sabtu tu besday dia kan..

Kekononnya nak masak2 pastu nak gi makan kat dataran masjid putrajaya.. Nama pun konon2 kan.. So kalo dah namanya konon2 maksudnya TAK JADI.. kuang!kuang!..Hari sabtu adalah hari bersama anak2 di rumah.. Tapi still jadi masak nasi impit, kuah kacang,masak lodeh, sambal goreng dan rendang ayam.. Sebabnya ayah nak makan cam raya2 gitu.. Aik! Besday sape ni? Aku ke dia..Dia plak sibuk2 nk mkn itu ini.. Pastu besday girl yg kene masak..Huhuhu.. Sungguh kijam.. Maka dari pagi membawa ke tgh hari membawa ke petang seterusnya ke malam tanpa aktiviti luar.. Ada bebudak ni main aktiviti luar pintu luar tapi still dalam pintu pagar umah..hahaha...Kita borak2, mkn2, sepah2, bising2 (ops!budak2 la yg bising..takkan mak paknya plak) dan buatlah apa2 yg leh dibuat kat umah sendiri ....

Dan anak2 adalah tidak puas ati sbb nape tak gi memaner.. Hahaha.. Tapi jgn risau ye sayang2 mama semua.. Ahadnya ayah ngan mama dah plan pun nak bawak ke satu tempat.. Mesti korang sonok punya la.. Tu pun lepas baca blog cik jue.. Kemanakah kita ye? Tunggu!!!

Friday, 12 April 2013

Esok 13 April Hari Yang Bermakna

Kih! Kih!.. Sape tau esok 13 April adalah hari apa? Ye esok adalah hari sabtu.. Baik!Semua orang maklum pun esok adalah hari sabtu dan cuti.. Tapi bagi orang lain biasa2 saja, tapi bagi saya amat bermakna kerana esok adalah

BESDAY SAYA  13 APRIL 
*saya suka..saya suka..
*Wei! Dah tua wat cam dah tua.. Sibuk nak celebrate besday2 ni..
*Eh ! Sukatik kita la..Kita punya besday bukan ko..Sibuk jer
* Abaikan jer.. Orang memang suka cakap2 belakang ni..Yang penting kita hepi

Saya memang tertunggu2 kalau besday saya dan family adalah hari cuti..Ini adalah kerana kita leh celebrate dengan penuh kepoyoan...
Ni pun pagi tadi tetiba baru teringat esok besday saya sebab ayah wat planning tuk esok nak gi putrajaya.. Mulanya cam wei nape tetiba nak mkn2 kat putrajaya.. Leh dia diam jer.. Pastu wat muka.. Hok Oloh secara automatik leh teringat esok besday kita la.. Soooo sweet sbb leh ingat.. Kalo tak memang hampeh.. Pastu ayah kata besday sendiri pun mama boleh lupa apatah lagi besday kami semua.. Wakakaka.. Majuk sudah! Pedulikan.. Yang penting hari ni mama nak hepi2 sehingga esok sehingga lusa sehingga bila2 la ..
Inilah tuan diri tembam yang sibuk canang esok besday dia..



AJ : Rahsia Surah Al-Kautsar

 Saya dapat dari FB.. Bagus ni untuk panduan bersama.
 
 
RAHSIA SURAH AL-KAUTSAR

BISMILLAHI RAHMANI RAHIM

INNA A'TTOINA KALKAUTSAR
FADSALLILI ROBBIKA WANHAR
... INNA SYAANIAKA HUAL AB TAR

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di makkah dan bermaksud sungai di surga.kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad S.A.W kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi yaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapak saudaranya Abu Thalib.

Berbagai khasiat terkandung di dalam surah ini boleh di amalkan:-

♥baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan Allah S.W.T memakbulkan doa kita.

♥jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di keher, In Sya Allah hilang dahaga

♥jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bangkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata

♥jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x muda-mudahan Allah S.W.T bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu

♥jika membacanya 1, 000x rezeki kita akan bertambah

♥jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan sholat

♥jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah S.W.T akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi

Semoga ianya memberikan panduan kepada kita semua untuk diamalkan.. In Sya Allah..

Tuesday, 9 April 2013

URGENT !!! Nak Jual Stroller Baby

SAYA ADA 2 STROLLER BABY YANG HENDAK DIJUAL.. AGAK2 ADA YANG NAK BELI TAK.. JANGAN RISAU SAYA JUAL MURAH PUNYA.. MAKLUMAT TERPERINCI DI BAWAH OK..

Ni gambar saya amik kat Google (sama warna,brand)
Harga : RM70
Brand : Sweet Cherry
Tujuan Jual : Tidak digunakan lagi


Harga : RM120
Brand : Sweet Cherry
Tujuan Jual : Tidak digunakan lagi

Jika berminat boleh kol/sms saya 016-2053964
atau

Sama seperti di dalam gambar 2 stroller yang nak dijual..



Rentetan Ini Pqa Bukan Amoi

Ada entri hari tu berkenaan dengan tajuk Ini Pqa Bukan Amoi... Tengok kat sini

Sebenarnya di taska panggilan untuk Pqa adalah AMOI.. Tak tau nape cikgu dia kata dia amoi.. Bila tanya cikgu dia kata comel tembam sepet mcm anak cina.. Pakej sekali tu..Wei! Pqa tu dah la gelap leh plak mcm cina plak.. Kuang!Kuang!Lagipun ada sorang lagi nama Pqa kat taska.. Iaitu Afiqah.. So Afiqah ni tak leh terima cikgu panggil Pqa ni Pqa.. Dia kata ini amoi bukan Pqa.. Pqa adalah diri dia..Hahaha..

Tapi baru2 ni cikgu dia ngadu yang Pqa selalu cakap bila cikgu dia panggil dia amoi.. "
Bukan Amoi la.Ni Pqa.."
Hahaha.. Tomei jer dia betulkan apa yg cikgu dia cakap.. 

Kalau kat umah memang kene panggil Pqa.. Kekadang sajer jer sakat Pqa tu.. Pastu kang kakak2 nya backup la.. So pesanan penajanya adalah : "Mama, ni kan kat umah, kenelah panggil Pqa..".. Hahaha..Sooooo sweet sayang..

Entahlah.. Maybe dia sedar dah kot amoi itu hanya panggilan bukan ada makna pun.. Hahaha..



Monday, 8 April 2013

Dah Boleh Agak Dah

Atuk ngan Nenek tak jadi balik lagi.. So hari jumaat tu tido plak umah adik ipar kat Bukit Jalil.. Sajer la sehari tido umah anak sini, sehari tido umah anak sana..Lagipun awa plan nak ngantor lik kampung.. Hahaha..Biasanya diorang datang atau balik semula naik bas..
So plannya adik ipar kene keje ari sabtu.. Pas lik keje baru dia hantar.. Hari sabtu tu kami ada tempahan kek dan apam.. Customer nak lepas zohor.. So sementara ayah siapkan tempahan mama pulun masak untuk tgh hari.. Ingat nak gi amik mak ngan abah mertua tu kat umah awa..Sian plak nak kene cari makan tgh hari sendiri..Jadinya lepas hantar tempahan kat customer terus ke bukit jalil amik diorang... Dalam kete anak2 dah sibuk lapo2.. Time main buaian tadi tak ngadu plak lapo...Hehehe
Sampai umah hidang2 pastu makan ramai2.. Syiok jer rasanya.. Walaupun lauk simple jer tapi abis gak.. Ayah siap topup telur goreng lagi..Hahaha..
Sebenarnya masa tu dalam dilema.. Sebab kakak dan kembar tak tau lagi yang cik wawa diorang nak hantar atuk ngan nenek balik kampung...Sajer tak nak bagitau sebab nak tengok apa reaksi diorang...

Diorang nak gerak lepas maghrib sebab ayah gi betulkan tayar kete jap.. Sebab diorang nak pinjam kete.. Tak apalah biar selesa sikit atuk ngan nenek nak naik.. Lagipun ramai plak.. Atuk, nenek,adik ipar 3 orang, pastu pakwe awa..Mayvi mana muat.. Lom lagi kang kakak ngan kembar kalo tau sure nak ikut punya.. 

Bermulalah drama sekejap.. Masa semua tgh kemas nak balik, kakak dah pegang tangan mama.. Minta izin nak ikut balik kampung.. Hahahah.. Sudah kujangka semua ini akan terjadi.. Bila mama kata OK terus bagi beg kat mama suh isi baju.. Mama pun siap2kan beg kakak dan kembar..

Masa nak masukkan barang2 dalam kete dan semua nak masuk tetiba Chu kata tak nak ikut.. Nape plak ni..Bila tanya betulker Chu tak nak ikut.. Cha ikut tau.. Kang kalo Cha cari Chu camner.. Pastu ayah kata tak apalh diorang dah besar.. Mama risau la sebab tak pernah kan diorang berpisah kecuali kalo demam la. Sorang gi sekolah dan sorang dok umah.. Pastu bila balik cam 10 tahun tak jumpa..Excited..Bila pakwe awa tu nak drive tetiba Chu tak bagi.. Dia nak ayah yang drive.. Pastu jenuh la menerangkan yang kami tak ikut lik kampung.. Cik Azmi nak pinjam kete ayah jap hantar nenek ngan atuk.. Banyk kali gak la pujuk.. Kakak ngan Cha dah sonok dah dalam kete..Lama 2pujuk baru OK..

Pastu tinggallah Chu.. Nak dijadikan citer ada satu beg memang ayah kekuarkan dr kete..Tu beg backup baju masa pagi tadi.. Pastu ayah letak atas sofa..Tetiba Chu tanya.. Mama ni beg siapa..Tertinggal ker.. pastu ayah leh sakat dia kata tu beg baju kakak ngan Cha.. Terus cuak si Chu.. Ayah, kol la cik wawa..Suh datang balik..Sian kakak ngan Cha tak ada baju..Kejap2 dia tengok tingkap..Hahaha.. Ayah memang nak kene..Sian budak tu..Last2 mama cakap, Chu tu bukan beg baju yang tertinggal la..Ayah main2 jer..Tu beg mama bawak pagi tadi la.. Barulah muka dia senyum..Eleh tadi kata Ok tapi risau jugak.. Chu Chu..

First time kembar berpisah dengan rela hati bukan dipisahkan ek..Hahaha

Friday, 5 April 2013

Salam Jumaat Semua

Bertemu lagi hari jumaat.. Alhamdulillah... Salam jumaat semua kepada yang membaca blog saya yang tak seberapa ini..
Mulakan segala kerja dengan hati yang ikhlas.. In Sya Allah ganjaran akan dikurniakan ..Jika buka hari ini juga mungkin esok, mungkin lusa, mungkin minggu depan , semua telah tertulis..

Ayah Kene Denda Sebab Balik Lambat

Semalam amik anak2 kat taska lambat sesangat.. Pas maghrib baru gi amik.. Ni gara2 tunggu ayah tak balik lagi dari Nilai.. Sian anak2 penat tunggu ayah ngan mama lambat amik.. Kul 7 lebih baru ayah sampai opis.. So meh kita denda ayah sebab lambat..Kuang!Kuang! Apa ye yang ayah kene denda..
Ye ..Ayah kene denda blanjer KFC.. Tak makan kat sana bungkus jer bawak balik sebab masing2 kepenatan.. Beli kat PKNS Bangi jer sebab sehala jalan nak balik pun..
Sampai2 kat taska semua muka ceria sbb ayahmama dah sampai.. Masuk2 kereta kakak merungut.. Bila mama tanya nape marah ke ayahmama amik lambat.. Sori la..Kan ke kakak suka ayahmama amik lambat..
Pastu dia jawab ..Ini lambat banyak..Kawan2 semua dah balik..Kakak tak ada kawan nak buat keje sekolah.. Hehehe... Amik cepat salah,amik lambat pun marah.. Kakak..Kakak..Salah ayah ok..Bukan mama.. Time ni diorang tak tau lagi ayah beli KFC.. Kami diam jer sampai la kat umah.. 
Sampai umah settlekan apa yang patut dulu, tukar baju bagai.. Baru turun bagi anak2 makan .. Tu pun dah sibuk bila bleh makan,bila bleh mkn.. Gaya tak menyabar.. Pastu kami pun makan la kat depan tv ..Tak apalah sepah sekejap janji kita hepi.. Adik Eya lagi la suka sbb dpat pegang pinggan, sudu sendiri.. Bagi dia nasi, ayam skit dan kentang putar.. Banyak gak dia makan.. Seronok tengok .. Cha jer tak nak makan ayam.. So bahagian Cha kene rembat ngan kakak... Wei kakak, byk la awk mkn..
Kalo tuk anak2 ayam goreng tu kene bahagian peha... Kalo tak bukan KFC namanya.. Sabar jer la.. Layan!


Thursday, 4 April 2013

Muhammad Aiman Faris Bin Khoirur Rokhim

Bila tahu kewujudan dirimu di dalam rahim ibumu
Sungguh-sungguh teruja
Bukan ibu dan ayah kamu sahaja berperasaan begitu
Kami semua...Terutama atuk dan nenek yang hendak menyambut satu2 cucu lelaki

Kamu dijaga sepenuh perhatian semasa di dalam rahim ibumu
Penuh kasih sayang yang tidak dapat digambarkan
Kerana ibu dan ayahmu telah ada pengalaman
Kematian abangmu di dalam kandungan ibu
Sungguh saat yang menyedihkan
Tapi ianya telah berlalu
Hanya redha dengan ketentuan yang tertulis untuk ibu dan ayahmu

Tapi sayang.. Sekali lagi ujian buat ibu dan ayahmu
Disaat kamu baru 7 bulan lebih kamu perlu dikeluarkan untuk melihat dunia
Melihat ibu dan ayahmu
Melihat kami semua yang amat menyayangimu
Bertarung ibumu dengan nyawa ...
Sungguh besar pengorbanan ibumu

Setelah kamu dilahirkan sekali lagi ujian buat ibu ayahmua
Hanya kerana kamu tidak cukup bulan dan kurang berat kamu perlu pantauan lebih di hospital
Setiap hari ibu dan ayah ke sana melihat kamu
Walau hanya di kaca cermin
Sungguh bermakna sekali

 Saat dapat menyentuhmu adalah saat yang terindah sayang

Alhamdulillah.. Dengan semangat kamu yang kuat untuk hidup
Untuk memberi peluang kepada ibu dan ayah menjaga kamu, mendidik kamu
Setelah berbulan2 di rumah kedua akhirnya kamu merasa duduk bersama ibu dan ayahmu
Saat yang paling indah buat ibu dan ayahmu

Kini segalanya telah berubah sayang...Kamu  membesar dengan ???..Susah untuk diperjelaskan.. Kamu membesar dengan memberi beribu2 pengalaman buat ibu dan ayahmu ..Kamu membesar dengan keletah yang berlainan.. Walau adakalanya ibu dan ayahmu merungut dengan kenakalan kamu.. Tapi kami semua mempertahan kamu.. Jangan dipikirkan sangat kenakalan yang dia buat kerana ianya boleh dipantau kerana kecil lagi tapi pikirkan dahulu susah payah kamu berdua hendak mendapatkannya... Hargai dia setiap masa kerana Allah bagi ujian lain pula buat kamu berdua.. Untuk memahami karenah dia setiap masa..


Buat 
MUHAMMAD AIMAN FARIS BIN KHOIRUR ROKHIM
In Sya Allah...
Mudah-mudahan kamu menjadi anak yang mendengar kata
Jadi anak yang soleh
Kamu pelengkap kehidupan ibu dan ayahmu


Buat ibu dan ayah Aiman
Jangan jadikan kerenah anak suatu yang menyusahkan
Ianya takkan berulang semula
Kerana dia akan semakin membesar
Banyakkan bersabar.. 


Nukilan dari:
mamayang









Wednesday, 3 April 2013

WW : Ini Pqa Bukan Amoi



Atuk & Nenek Nak Balik Dah

Hari ni kembar kene gi taska... Sebabnya nenek ngan atuk nak balik kampung dah pagi ni.. Hahaha.. Gelakkan dia...Dah tak leh nak dok umah manja2 lagi...Masa Chu bangun tu bagitau kene gi taska hari ni sbb atuk ngan nenek nak balik kampung.. Dia kata ok.. Ah!Lega.. Pastu kejut Cha plak nak bagitau kene gi taska.. Terus wat muka masam.. Ayooyoo... Bermula adegan pujuk memujuk.. Dan ayah dipaksa oleh si kembar untuk melayan diorang.. Tak ada wat apa pun diorang suh sediakan breakfast roti sapu jem pastu masukkan dalam bekal masing2... Pastu  nak bekal mee gak (lebih nenek dia wat mee bandung mlm tadi) .. Layan jer la ayahnya tu.. Dan hasilnya kakak adalah lambat sampai tadika dek kerana kembar... Mama dok risau kakak sampai lambat tapi tuan punya badan wat tak kisah jer.. Kuang! Kuang!

Monday, 1 April 2013

Lagu Pilihan : Sehidup Semati



SEMOGA IKATAN KITA BERPANJANGAN SELAMANYA
TEMPUH SUKA DUKA BERDUA
BERSAMA PERMATA HATI TERSAYANG

Bila Mama Lupa Lagi... Dush! Dush!

Kenapa la mama ni.. Selalu sangat cam gitu.. Lupa la.. Yang tak ingat la.. Kekadang tu sedih gak rasanya. Perkara yang paling indah, tarikh yang penting pun boleh lupa.. Kalo la tak check phone memang langsung la x tau... Alarm bunyi pun tak dengar sbbnya kalo hari cuti phone dlm beg ..Hehehe..
Ikutkan pagi tu nak tengok phone dalam beg tapi pastu buat apa tah terus tak ingat.. Masa dah nak tido malam tadi tetiba tergerak nak tengok phone sebab ingat nak cas ke hapa..Biasanya ayah tolong cas kan tak pun cas kat opis ... Dan ...Dan
31/03/2013 ulangtahun perkahwinan ayahmama
Tettttttttttttt.. Kan.. Dush! Dush! Terus berubah muka mama.. Ya Allah mama betul2 tak ingat.. Langsung tak ingat.. Dalam hati mama ayah pun tak ingat ker sebab dia wat donno jer..Kuang! Kuang!
Pastu terus naik atas panggil ayah masuk bilik belakang jap .. Haip! Jgn pikir pape ye.. Ada urusan yang penting sikit.. Urusan yang paling penting tunda dulu.. Hahaha
Ni wat muka dah abis tomei dah ni.. Mulut rasa cam terluah..
Masa mama pegang tanya ayah tu ayah dah senyum2 dah.. Hello, u jgn pikir lain ye.. i nk minta maaf jer la..
Ayah : Nape ni?
Mama : Sori
Ayah : Nape sori?
Mama : Sori jugak
Ayah : Ye la.. Ada apa
Mama : Mama tak ingat hari ni ulangtahun kita
Ayah : Erm... Mama tak ingat ye.. Sedih la cam gini
Mama : Ala... Nape ayah tak nak ingatkan
Ayah : Ala.. Ayah dah jangka mama memang selalu lupa
Mama : Kih!kih!.. Ala sori la.. Key la..Esok ar kita celebrate ek.. berdua..Lunch keluar makan ..Jgn la majuk * memang la dia tak leh nak majuk sbb mak dia ada kat umah..Hahaha

Ni baru lik makan.. Ala buka celebrate sangat pun.. Gi makan kat MFC kat bangi jer.. Tu pun dah 1.30 baru gerak sebab tgh hari kan mama gi amik kakak,pastu hantar lik umah,blikan mknn tuk umha.. So cam byk benda nak dibuat terus lupa lagi ada date ngan ayah.. So bila ayah tanya tak nak gi makan ker.. Ingat nak gi mkn kat kedai bawah opis ni, pastu bila ayah kata mama pilih nak mkn kat mane.. Bila mama ckp kedai bawah jer senang.. Terus buat muka ketat. Lupa la tu,kata nak dating ...
Oh ! Ok jom ler. Terus muka harus ceria.. Balik dari dia blanjer makan dapat plak handbag..  Alhamdulillah walaupun tak semahal beribu2 at least  dia ada gak nk bagi.. Mama? Nak bagi apa ek.. Nantilah pikir.. Nanti2 pastu lupa.. *x dapek den nk nolong


Penangan Atuk dan Nenek

Hari ni kembar tak nak gi taska... Sebabnya nenek ada kat umah.. Sabar jer la.. So kakak sebelum ke tadika tadi pun awal2 cakap pas balik tadika hantar dia balik umah.. Tak nak gi taska.. Korang ni? Mama bayar tau yuran taska tu, sesukati jer tak nak gi taska.. So Pqa dan adik Eya jer la yg gi.. Rasanya Pqa pun tahun depan mau gak ngelat2 gi taska kalo gaya cam gini.. Hahaha..
So tengah hari tadi amik kakak hantar balik umah.. Pastu keluar semula gi beli nasi dan lauk masak.. Memang tak bagi nenek dia masak.. Ni petang ni atuk plak sampai.. Konpem la esok kembar ngelat lagi ke taska.. Atuk ngan nenek suka jer..Kami jer rasa serba salah takut nyusahkan.. Tapi kalo dah kerana cucu semua OK...Hehehe..Tak apalah yang penting anak2 mama semua gembira...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...