ARTIKEL TERBARU

Monday, 25 March 2013

Herba Untuk Ibu Dalam Pantang

 Sesape ibu-ibu yang akan berpantang bolehlah cuba pilihan-pilihan di bawah....Bukan dalam pantang pun boleh.. Macam saya kalo rasa badan cam berangin2 jer masak tu lebihkan halia dan lada hitam..

1. Serai
Kandungan citral di dalam serai amat berkesan dalam membantu proses pencernaan, melegakan kekejangan, ketegangan otot, sengal-sengal dan sakit kepala. Antara lain, tonik yang ada juga boleh merangsang sistem badan. Malah, ia turut membantu anda menurunkan suhu badan.

2. Kurma
Untuk menggantikan tenaga dan darah yang berkurangan, kurma adalah pilihan yang sesuai. Selain itu, ia turut kaya dengan unsur zat besi dan kalsium bagi merangsang penghasilan susu ibu.

3. Lada Hitam
Lada hitam terkenal sebagai ubat dalaman kerana ia berupaya mengeluarkan angin dari perut dan usus serta bermanfaat untuk memanaskan badan. Selain itu, ia juga dapat melancarkan aliran darah, mengatasi kembung perut dan mengubati sakit serta pening kepala.

4. Bawang Putih
Bawang putih mengandungi tinggi karbohidrat, sedikit protien, serat serta lemak. Selain itu, vitamin dan bahan galian yang penting untuk kesihatan seperti vitamin C, zat besi dan potasium banyak terkandung di dalamnya. Lantaran itu ia sangat baik untuk menyembuhkan luka. Amalan memakan bawang putih sangat elok diamalkan kerana ia menjadikan anda kekal bertenaga.

5. Halia
Ia baik untuk mengubati luka luar , merawat kegatalan, merangsang kelenjar pencernaan dan membangkit selera makan. Rasa dan aroma pedasnya pula dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh dengan berkesan.

6. Kunyit
Kunyit dapat membersihkan perut, melepaskan lebihan gas pada usus, menghentikan pendarahan, melancarkan aliran darah dan mencegah pengumpulan darah.

7. Lengkuas
Lengkuas berkhasiat dalam membantu membersihkan darah, menghalang gangguan perut dan merangsang otot.

Banyak gak pilihan tapi biasanya saya kalau dalam pantang guna halia, lada hitam sahaja.. Tak suka bawang putih sebab bau badan kuat kang..Hahaha..Ada jer nak ngelatnya..
Kurma pun bagus sesangat..


No comments:

Post a Comment