ARTIKEL TERBARU

Monday, 25 March 2013

Petua : Untuk Menghalau Lalat

Macam2 sebenarnya petua orang dulu2.. Cuma kita orang zaman kini jer tepuk dada tanya diri samada releven tak nak ikut ker idak.. Bak kata SY i follow..

Pilihan 1: Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawan atau mangkuk berisi air. Biarkan ia terdedah di ruang dapur anda. Lalat yang berterbangan akan keluar dengan sendirinya dari ruang dapur anda.

Pilihan 2: Ambil secekak daun kari dan kibaskan pada lalat yang berada di meja makan anda. Kemudian letakkan daun kari tersebut pada gelas yang berisi air di sudut meja makan. Dengan cara ini anda dapat menghalau lalat dari meja makan anda.
.
Pilihan 3: Ambil beberapa tangkai daun belimbing. Kibaskan pada lalat-lalat yang sedang berada di meja makan anda.

Pilihan 4: Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu, lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur seperti meja makan, kabinet , dapur memasak dan tempat lain yang anda rasa perlu. Lalat pasti akan berkurangan..

Pilihan 5: Ambil 2 batang lilin dan nyalakan apinya. Setelah itu, letakkan di meja makan atau di tempat meletak hidangan. Lalat tidak akan mengerumuni hidangan anda.

Lagi satu yang saya pernah nampak masukkan air dalam plastik dan ikat/gantung..

1 comment: