ARTIKEL TERBARU

Thursday, 21 February 2013

Bersalinkan Farah Nor Shaziyah

Malam tadi perut dah rasa sakit dah.. Dah ada tanda2 nak bersalin.. Tapi tunggu dulu la sebab dah malam dah pukul 11 lebih. Budak2 ni pun dah tido... Malas plak nak gi spital memalam.. 
Dok ulang alik ke toilet cam rasa nak berak jer.. Dah rasa x leh nak tido ngan nyenyak dah. 
Ayah dah ajak gi spital, tapi mama kata esok pagi jer la. So pagi 21/02/2012 mama ke spital serdang... Memang dari anak first bersalin kat situ.. Cuma checkup jer kat Klinik An-Nur..
So pepagi mandi siap2, hantar budak2 ni gi nursery pastu berangkat gi spital.. Pepehal gi sarapan dulu ek walaupun menahan sakit..Hehehe..
Anak ke lima kot,relax la..*ayat menyedapkan hati dan minda..wakaka
So sampai spital register bagai ... Cakap sakit perut..
pastu doktor cek bukaan dah 2 cm..
Hehehe.. Dah buka rupanya..
pastu doktor suh balik sebab baru buka 2cm
What! saya bukan anak pertama la doktor, dah anak kelima..Dah ada laluan..Takkan kene balik..watnya bersalin kat kete doktor nak tanggung..Doktor tu kata baru 2cm..
geram plak aku ngan doktor ni.. Rupanya tu doktor pelatih..patutlah terkial2 nak menyeluk..dush!dush!
Tetiba datang nurse senior cakap kat saya, akak jgn balik dulu, akak duduk kat kerusi ni dulu ye..
Orait..Nasib ada yg memahami
Sampai satu masa saya rasa tak tahan sangat, nurse yg senior suh sy baring atas katil.. Doktor lain plak yg seluk cek bukaan.. 
Dah bukak 7cm kelam kabut korang..Pastu bebel la kat doktor tu yg doktor satu lagi suh sy balik tadi..
Pastu dia gelak dan panggil doktor tadi..Ntah apa la diorang borak terus hantar saya ke labour room..
Dan bermulalah sesi bersalinkan Farah Nor Shaziyah pada 21/02/2012 jam 1 petang...
Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.. 2 kali teran jer.. Pengalaman yang tak mungkn dilupakan walau bersalin anak ke berapa pun...


SELAMAT HARI LAHIR 
FARAH NOR SHAZIYAH MOHD FADLI
21/02/2012 - 21/02/2013

* baru tadi gi checkup dan kene cucuk setahun.. Nasib la yg check tadi sepupu suami, so tak la bising sangat sbb berat eya tak naik sangat..Last2 dia kata ni ikut genetik nenek ke apa ni..kecik jer.hahaha




JJ : Melaka Part 7-Naik Beca Berhias dan Balik

Wei! Banyaknya part..Ok..Ok..Ni last part ek.. Saya satukan jer citer yang hari kedua tu.
Masa hari Ahadnya tu pakat semua bangun lambat.. Hehehe. Tapi Along, Abah dan Naim saya suh keluar gi beli sarapan roti canai dan nasi lemak..Saya ngan adik sediakan air dan apa2 yg patut.. Huda uruskan budak2.. Ayah plak panas2kan lauk2 yg lebihan malam tadi ..
Lepas sarapan pun dok lengah2 lagi..Kul 12 lebih baru keluar..hehehe

Kami diturunkan di satu tempat yang tidak diketahui sementara menunggu bapak2 parking. Tapi non hado parking. Sementara menunggu moh ler kita gediks2..

Masa ni ada motor2 besor lalu..



Muka bangun tido


Pqa pun moody lg sbb baru bangun gak.. Nasib ada ucu tukang ceriakan dia

Baru OK


Budak yg ceria-Chu

Cha tido gak..Masam sebab selipar tetinggal kat kete paklong

 So gi ler cari parking kat Manara Tamingsari.. Setelah berpusing2 byk kali sampai saya dah bengang la kepenatan sebab tak ada parking *mcm la ko yg drive kepenatan.Poyos
Sampailah saya kata kat anak2.. Kakak, Cha Chu doakanlah ayah cepat dapat parking.. Sian mama penat ni..Pastu anak2 pun doalah.. 
Ya Allah Ya Tuhanku, dapatkanlah ayah supaya dapat cepat parking.. Amin!! * doa yg simple tapi mujarab..Hahaha
Lepas jer budak2 ni abis doa nampak la kete depan ni nak keluar.. Ya Allah, doa anak2 kecil diperkenankan masa itu juga.. Alhamdulillah..Bukan satu kete yg nak keluar tapi 2 sekali..
Terus rasa bersyukur sesangat.Penat oooo walau dok dlm kete..













Pas parking terus gi makan dulu pepehal..Lapo wei..Pastu baru naik beca. Mama ngan ayah tak naik sebab malas la.Kitaorang gi beli belah kat dalam bangunan ni jer...Chu ngan kakak mulanya tak nak naik, so bila beca dah gerak baru sibuk nak ikut.. Eeee.. Korang ni..Ajaklah masuk beli FM...Diorang tukang pilihkan..








Pas dah puas naik beca, beli belah moh ler kita balik kepangkal jalan.. Saya kene hantar mak abah balik kampung semula sebab Huda dah amikkan.. Kene la tolak ansur skit bab hantar amik ni..Tapi saya ada plan lain.Hehehe..
Masa nak gerak balik tu saya kol Rokhim.. Cakap nak datang umah bawak mak ngan abah..Lagipun kata anak dia pun tak sihat.. So saje bawak mak abah jumpa cucu..
Dia suh makan mlm kat umh dia sekali.. Wah! Bagus2.Suka akak..
Actually tak bgtahu pun kat mak abah yg nak gi umah rokhim.. Sesajer nak surprise kan diorang. Hehehe.
Pas lepak2 dan makan2 kami pun berangkat la sebab nak singgah ke Darussyifa' jap sebelum balik ke Tanjong Karang...Huargh!!! Ngantuksnya.. Sian ayah penat drive seharian.. Orang nak ganti tak nak.. Sayang isteri ler katakan..Wakakaka

Habislah cuti2 kami ke Melaka.. Walaupun tak banyak tempat kami pergi tap menyeronokkan. Actually kami pergi tempat2 yg mak abah request jer. Tak nak bagi diorang penat sangat pun..
Insyaallah ada planning nak gi Penang plak dlm bulan 6. In Sya Allah jika ada rezeki lebih leh jer kami join.


JJ : Melaka Part 6-Melaka River Cruise

Petang tu semua pakat balik dalam kul 5 lebih..Sebab fikir malamnya nak keluar lagi..Lagipun sian budak2 ni kang meragam plak malam sebab penat..Sebelum balik menyinggah beli kek jap sebab nak surprise kan mak besday dia kan 20 jan. Tuk besday nenek, tapinya dibelinya kek cam tuk budak2..Hehehe..Biasalah kuasa budak2..Hahaha
So pas maghrib semua siap2 la.. Mulanya tak jadi nak gi seba Huda sakit kepala. Tapi kerna mak abah kami turutkan jua.. Yelah, sian la kan.. Memang niat diorang gi Melaka ni nak naik bot tu..Huda pun makan la panadol dan pergi jua..Hehehe.. Demi mak abah kan Hud..
Sampai2 jer collect duit tuk bayar tiket..
Dewasa : RM10
Kanak2 : RM5 *kakak,kembar dan Pqa saya amik setiap satu set..biar diorang selesa malas nak pangku2
So yang tukang beratur beli tiket adalah Naim..hehehe
Bila dah beli semua beratur dan naik bot.. Suka la pengurusan kat sini..Nampak teratur..tak ada yang nak potong2 q..Macam kat Zoo tu..Mencik!
Wah! Canteknya suasana waktu malam sambil naik bot.. Abah dan mak saya tengok seronok sangat.. Alhamdulillah tertunai sudah hajat mereka..















Tak dapat amik dengan cantik sangat sebab bot tu gerak kan. Tak apalah..Janji dapat tengok live..


JJ : Melaka Part 5-Zoo Melaka

Lepas makan dan merehatkan diri , kami keluar semula dalam kul 2 lebih.. Anak2 pun semua dah mandi dan tukar baju so segar skit la diorang.. Destinasi seterusnya adalah ke Zoo Melaka. Mulanya nak ke Taman Buaya tapi tak nak la..Sebab tak banyak haiwan *sebenarnya saya dah gi tu yg malas..hehehe
Kami semua tunggu kat tempat beli tiket dan beli tiket dulu sementara menunggu yang bapak2 parking kete..
Bila semua dah berkumpul pakat2 la nak naik train jer.*dasar malas nak jalan..penat tu nak jalan walaupun tak puas sangat.. 
Erm.. Memang la tak puas sangat naik train sebab dapat tengok dari jauh..Pastu train tu bukan nak berenti setiap haiwan.Walaupun dia bawak slow tapi ok la.Dari nak jalan idakler kan..hehehe
Masa tgh beratur tunggu turn nak naik train ada 2 mamat ni dok potong Q.. Hoi! Bangang tul korang ek.. Kami yg ada anak kecik ni dok beratur dari tadi.. Ko suka suki jer nak potong Q. Along saya apalagi dok bengang la..Leh jadi bertumbuk gak tu kalo tak halang dia. Yang paling bengang sebengang2nya adalah pihak pengurusan tak leh wat pape..Yg jaga plak pompuan masa tu..Alahai..Kami dok sibuk sabarkan along sbb kenangkan bini dia tu ngandung,bykkan sabar ok.Tak nak lah marah2, kita nak hepi datang sini. Adatlah terjadi perkara2 yang tak best tu. Saje nak sedapkan hati walau dlm hati nyumpah2 gak..
So bila sampai train lagi satu along saya jadi la bodyguard tak berbayo.. Pas dia tengok semua family dah duduk barulah dia lega.heheh.. Tabik la ko long..Camtu la anak sulung..Wakaka



 Budak2 ni dok sibuk main masuk keluar pagar ni jer..Buhsan la tu nunggu train tak sampai2 lagi














 






Masa time gajah ni train ni berenti..Masa tu la bunyi gajah tu kuat sangat..Ngeri woo!! Tetiba mengamuk pastu meluru kat kami..

Pastu masa dala kete tak abis2 la budak2 ni dok citer pasal haiwan2 ni..Tapi paling suka citer pasal gajah ni la.Sebab haiwan lain tak menunjukkan taringnya kecuali gajah ni.Hahaha



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...