ARTIKEL TERBARU

Wednesday, 14 November 2012

Kakak Demam

Hari Isnin hari tu saya EL.. Cuti sebab jaga kakak demam.. Dia demam start hari ahad pagi..Memang tak bawak gi klinik sbb ubat baru amik yang baru kat klinik kesihatan.Lagipun check suhu masih boleh dipantau lagi.So memula tu dia tak nak makan ubat,saya terpaksa ugut la kata 'kalau tak nak makan ubat,mama masukkan ubat bontot nanti'..Hehehe..Terpaksa ok..Pastu dia pun angguk la..Pas makan ubat tu ok la.. Dia tido..Tapi still pantau kepanasan dia..Risau gak tetiba naik lebih suhu 38..Bahaya kang.

Saya pegang2 seluruh badan dia dan rasa kat bhgn kaki, sejuk plak..Tapi dari lutut ker atas panas..Saya pun amik la air Yassin (memang ada bekalan dari Darussyifa' utk kes kecemasan)sapu seluruh badan kakak.Sebelum tu bagi dia minum dulu.. Masa nak simpan air tu baru perasan ada stok air badak..Bagi minum jugak..Nasib la dia tak merengek, cuma bila dia sedar nak mama dok sebelah dia jer..Memang tak buat apa la..Masak tuk makan tgh hari pun saya masak bubur lambuk tuk anak2 dan utk kami suami isteri just panaskan lauk yang dapat kenduri umah paklong masa hari sabtu tu..Sayang plak tak makan..

So masa malam2 tengah picit kepala kakak (sbb dia ngadu kepala dia sakit), dia ada request something,
Kakak : Mama,esok sekolah tak?
Mama : Sekolah la,esok hari Isnin. Nape?
Kakak : Kakak rasa macam tak ok lagi la..Cuba mama rasa ni.Panas kan?
Mama : Erm..Kalau kakak rasa masih tak ok, kakak cuti la esok
Kakak : Boleh ke mama? (terus senyum). Tapi Cha,Chu,Pqa, Eya sekolah kan mama?
Mama : Iye.. Nanti mama jaga la kakak kalau kakak panas lagi.
Kakak : Kakak sayang mama..
Mama : Mama pun sayang kakak..Dah,kakak tidur dulu..Nanti sakit lagi kepala tu..


Erm..Macam2 ragam kalau anak sakit.. Bebudak ni kalau sakit, semua nak dengan mama. Tapi kalau main,gelak2 semua dengan ayah..Cubit pipi sensorang kang termasuk pipi ayah.Hehehe..
Hari Isnin tu pagi tu hantar kembar,Pqa dan Eya gi taska dulu.Pastu hantar ayah gi keje.. Sebab kereta kene tinggal ngan mama, takut ada apa2 urgent.. Ayah kene gi Nilai Isnin tu. So masa nak balik ke rumah pas hantar ayah, singgah gerai jual nasi lemak. Blikan kakak sekali, tapi smpi umah tak sampai 2 suap pun.. Dia tak nak makan..Minum air milo jer..Tekak perit kot..Bukakkan laptop,pasangkan youtube, dia layan tengok citer oggy and the cockroaches.. Mama pun mula sesi mengemas rumah.Jadi suri rumah sekejap..hehehe..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...