ARTIKEL TERBARU

Sunday, 21 October 2012

Siaplah Lepas Ni.. Mesti Akan Terjebak Lagi...

Hari Sabtu lepas gi opis jap ngan ayah sbb nak kemas2 barang kat opis.. Barang2 tingkat bawah nak bawak naik tingkat atas.. Sebab opis tingkat bawah tu nak sewakan.. Anak2 hantar ke nursery.. Nursery tu hari Sabtu memang buka.. Tapi kami jarang la hantar sebab kalau hari cuti ni kalau tak balik kampung, keluar jalan.. Tak pun dok umah ...Sesajer nak hantar anak untuk kesenangan sendiri idaklah... Bebudak ni suka jer gi nursery, lagi2 kembar tu, kalo cuti dok sibuk tanya bila nak sekolah mama, esok sekolah tak mama..Penat sih nak menjawab....
So kami keluar la jam biasa macam nak pegi keje... Sebab pikir keluar awal kang balik awal... Masa tengah dok siap2 (memang dah plan nak pakai t-shirt ngan jeans jer sbb nak wat keje) kakak datang tegur.. Masa ni dia dah siap2 dah mandi pakai baju..
Kakak : Mama betul ker nak pergi keje?
Mama : Haah la.. Nape tanya macam tu
Kakak : Ni pakai baju macam ni kenapa?
Mama : Mama ngan ayah ada aktiviti kat opis.. Kene pakai macam ni...(Jawab dengan muka dah cuak)
Kakak : Mama jangan main2 ye.. Cakap betul2... Mama pegi opis ke pergi jalan?
Mama : ??????...Kakak, mama pergi opis la.. Tapi hari ni sekolah sampai tengahhari jer.. Tengah hari kang mama ngan ayah amik la..Nanti balik sekolah kita singgah kedai ye.. Beli la pape yang kakak ngan Cha Chu nak nanti..
Kakak : Ok..Kakak percaya..
Mama : Fuh! Lega..
Citer la kat ayah masa lepas anak2 masuk nursery.. Ayah dok gelak jer.. Risau sebab takut dia tak nak ke nursery dan masing2 nak ikut gi opis ...Kang memang tak jadi nak wat keje plak...Hehehe..

So sampai opis bermula la keje2 yg kene buat.. Dalam kul 1 lebih tu ayah ajak balik.. Sebab nak beli lauk tuk makan malam.. Stok barang2 dapur pun dah kekurangan.. Lepas amik anak2 terus gi kedai kat Hentian Kajang...
Mulanya mama ngan baby Eya dok dalam kete jer.. Malas nak ikut masuk.. So ayah bawak la kakak kembar dan Pqa.. Tengah dok tunggu2 dalam kete cam buhsan la.. Baby Eya pun dah macam boring jer sebab semua benda dia nak tekan2 nak capai2.. Last2 mama korek2 la duit syiling RM0.50, pastu matikan kereta.. Bawak baby Eya lepak kat sini..

Memula tu dia macam teruja.. Angguk2 geleng2 gak la..

Pastu dah macam boring gak..Tunggu diorng lambat tul membeli belah

Bila kakak2nya dah sampai, masing2 pun berebut la nak naik.. Nasib tak ada orang lain...Ayah masukkan barang dulu dalam kereta, pastu pegang baby Eya... Mama pun melayan la 4Farah ni main benda alah ni sambil tangan masing2 pegang roti.. 

Kakak kene kongsi ngan Pqa sebab ruang kakak nampak besar..Nasib baik kakak ok

Cha muka hepi sesangat

Chu siap buat gaya makan roti

Bila masing2 dah berenti mama malas nak masukkan duit lagi.. Kang galak plak tak nak berenti.. Pastu cakap la, lainkali datang main lagi.. Nasib perangai ok.. Mulanya Chu tak nak turun juga, nampak semu ikut mama gi kereta, dia pun cuak la kot..Hahaha..

Dalam kereta, kakak kata best la mama.. Nanti datang sini main lagi ye..
Mama : ????? Ye la kakak. Ok...(dalam hati, kene siap2 duit syiling la dalam kereta..)
Bila kakak cakap macam tu ayah pun menyampuk,
'Bersedia la mama lepas ni ye kalau gi kedai..Hehehe'

Tak apalah anak2.. Sesekali bolehlah..Kalau selalu tak boleh lah...Hehehe.. Ni pun mama bagi peluang sebab ganti hari Sabtu kene gi sekolah....



No comments:

Post a Comment