ARTIKEL TERBARU

Saturday, 11 August 2012

Tak Boleh Nak Tido Balik

Ni saya baru bangun dari tido sebab LAPO... hahaha.. Memang dasar perut kene masuk nasi ko gi mkn kuih jor.. Raso la ko sondiri... Ikutkan nak tido balik tapi perut nyanyi2 lak,.. So bergerak kita ke dapur ek tengok apa yang ada untuk disumbatkan ke dalam perut ini.. Ayah lom tido lagi masih tengok tv.. Mentang2 esok tak niaga dan tak kerja, amboi3x... Kalo tak kul 11 dah tumbang semua...

Sebab saya rasa lapo sbb semalam masa buka kat tapak bazar saya hanya makan kuih serta minum air satu cawan sahaja...Itupun buka dalam kete jer sebab baby Eya nak menyusu dan tido.Tak dapat nak lepak sesama diorang.. Tak per la yang penting baby Eya selesa.. So masuk kete start enjin, pasang aircond, nyusukan baby Eya, tak sampai 5 minit dia dah tido.. Memang ngantuk sesangat la tu..Tetiba dengar azan plak kat surau sebelah ni..Alamak dah buka la plak.. Baby Eya baru jer tido takkan nak angkat..Sian plak.. So lepak jer la dalam kete tu..Tetiba ayah ketuk tingkap sbb nak ajak berbuka sama.. Saya ckp Eya baru tido sian plak nak angkat.. 
Tak per la..Ayah ambikan mama kuih dan air.. So sementara baby Eya tido saya pun berbuka la kuih dan air yang ayah bagi tu..So memang kenyang gak la..Just wat alas perut jer.. Kalau kat tapak bazar ni memang mkn yang simple2 jer dulu, kat umah kang kalo nk mkn yang berat, beli la apa2 kang mkn kat umh.. Tapi biasanya sampai umah mmg x mkn ler..Makan masa sahur jer.. So mmg mls la nk beli yg berat2..Kang basi jer tak de yang makan.. So itu adalah satu PEMBAZIRAN.. Tak bagus gitu..

So sampai umah semalam cam letih gak la, so tido jap la.. Tu yang tetiba tersedar ni sbb perut lapo.. Tengok atas meja ada nasi hujan panasa ngan lauk kambing msk dhal.. So melantak la jap nasi pastu meratah kambing.. Sedap tau daging kambing ni.. Tapi sebelum makan saya akan pastikan ianya tidak berbau sebabnya takkan lalu la tekak ni nk mkn kalo berbau.. Kang secara automatik saya akan teringat itu binatang KAMBING..Hahaha..
Nasi ngan lauk tu pun bukannya beli pun.. Akak yang jual nasi sblh tapak kami yang bagi.. Memang selalu la dia bagi kalo tak abis.. Kami kalo ada yang tak abis kami balas gak.. Kalo tak ada yang nak di balas esoknya la kita membalas pula.. Ye la..Dia dah sedekah, apa salahnya membalas kan.. Kat sini kalo start 6.30 ke pukul 7 diorang dah start lelong.. So siap2 la bungkus mane yang tak habis tu untuk sedekah.. Kalo bawak balik umah pun bukan dimakan pun...So kadang tu mmg banyak la dpt, dgn ayahm golek,dgn kuih muih, dgn air.. Kami selalu x dpt nk bls pd hr yg sama gak sbb x ada apa yang nak di balas.. So esoknya siap2kan dulu nak bls yg smlm punya walaupun sepatutnya ia untuk dijual.. Tak apalah,setakat 3 atau 4 hinggit yang septutnya dibeli org tp kita sedekah, ada juga ganjarannya nnt.. Maybe kita tak dapat dlm bentuk wang ringgit sebagai balasan, tp maybe dlm bentuk lain..Kita tak tau.. So memang dlm bulan puasa ni dituntut untuk lebihkan bersedekah... Di bulan lain pun boleh tapi ganjaran yang berlipat kali ganda untuk buat apa2 adalah dibulan puasa.. Janji hati kene ikhlas.. Insyaallah kalau memang dah tertulis hari tu rezeki kita memang akan menjadi milik kita.. Janji kita usaha dan ikhlas menbuatnya..
So berbalik keadaan saya yang lapo tadi kini dah kenyang.. hehehe.. Tapi still x leh nk tido la.. Nak buat apa sensorang cam gini.. Nak masak sahur awal lagi... So main tenet la...

No comments:

Post a Comment