ARTIKEL TERBARU

Tuesday, 28 August 2012

Cerita Sebelum Raya di Muar Part1

Masa hari khamis tu ayah masih keje lagi. Saya ambil cuti sbb jaga baby Eya kurang sihat skit.Kakak pun ada kat umah sbb tengok mama tak gi keje.. Kenonon nak tolong mama jaga adik Eya. Dan petangnya kami masih berjual lagi di bazar.. 

Esok Jumaat kami bercuti sbb nurseri anak2 dah tutup.. So alang2 tu kami ambik cuti la sekali.. Plan nak balik muar dulu mlm tu sbb suami lom bersahur dan berbuka di kampung sepanjang puasa ni.. So lepas ayah dan adik ipar balik dari bazar, ayah pun berkemas la apa2 yg patut dan mencuci apa2 yang patut.. Sebab nak tinggal umah seminggu kan..

So saya dah siap2kan barangan mcm beg baju kami, beg baju anak2, pampers, beg aksesori, dan segala2 untuk seminggu stok dari hari rabu.. Sebab saya tak nak nnt bila nak pakai ada yang terlupa bawak la..So nnt mama jadi hangin.. So mcm keperluan tuk balik kampung setiap kali balik adalah part mama.. Ayah mmg tak campur.. Apa yang mama bawakkan tu la yang dia pakai.. So inisiatif mama la nak suh laki tu pakai encem2 ker just sempoi..hehehe.. So lepas siap2 semua ayah rehat jap sbb nak elak jem kat jalan.. So gerak dalam kul 3 pagi.. 

Anak2 angkut dalam kete so tidur lah diorang kat seat belakang.. Memang dah siap bentangkan toto bagai kat belakang tu sbb turunkan seat.. Bagi anak2 selesa nak tido.... Mama duk tengah ngan adik ipar sbb 2 org adik ipar ikut balik muar. Yang lelaki duk depan dan yang pompuan dok tengah ngan mama.. So letak tilam baby kat tengah2 Pqa leh baring.. Cam baby Eya mama pegang jer.. 
Kalo ada yang menumpang balik ke kampung, tempat terhad skit. So yang menumpang tu kene la pegang sape2. Kalo tak ada yang menumpang ayah susun biar budak2 leh bersenang2...So bergerak la  balik muar. Sampai muar dalam kul 5 pagi.. Memang cantiklah sbb terus sahur.. Kalo tak sempat sahur memang nak kene dush! dush! ayah ni.. Serius, saya mmg jenis tak tahan kalo tak sahur..Cam bebudak kan..Hehehe..Sampai2 jer diorg tengah menghidang.. Angkat anak2 dulu letak atas tilam.. So kami pun bersahur la.. Alhamdulillah, sampai hajat ayah nak bersahur ngan family dia..

No comments:

Post a Comment