ARTIKEL TERBARU

Sunday, 29 April 2012

Tips Menjaga Buah Pinggang

Panduan untuk menjaga buah pinggang... Bagus info ni sebenarnya, yang tak bagusnya makanan yang terlarang tu la yg sedap dok balun..Hahaha..
 • Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter se...hari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.
 • Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei).
 • Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
 • Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.
 • Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
Sama-samalah kita menjaga kesihatan.. Kalau dah sakit apa pun tak boleh...

3 comments:

 1. bersederhana ketika makan btul tak?

  ReplyDelete
 2. ye betul..Tapi biasalah kita ni kalau tak pikir sesetengah makanan boleh mengundang penyakit memang semua nak dibalun..hehehe... Terima kasih sudi baca blog ni..

  ReplyDelete
 3. td ade cust ni citer, anak die muda lagi tak smpi umo 40, buah pinggang 2 2 rosak, ya Allah, kesian sgt bila uncle tu cerita :'(

  ReplyDelete