ARTIKEL TERBARU

Friday, 22 July 2011

Anak Sembelit

Anak saya yang sulung kadang-kadang mengalami masalah ini. Dia dapat buang air besar separuh sahaja. Kemudian dengan maraungnya macam satu taman perumahan saya boleh dengar raunganya tu. Macam bunyi kene dera pun ada jugak. Hahaha..Padahal sembelit. Selalunya kalau dia menghadapi situasi begitu, semasa dia hendak buang air besar, saya akan cuba urut belakang dia dan juga punggung dia perlahan-lahan. Bagi kata-kata perangsang. Tapi bila da sakit mana nak dengar apa yang kita cakap kan. Tapi Alhamdulillah, dengan cara tu najisnya boleh keluar. Dan muka dia tersenyum kembali. Kekonon lega la tu.. Isk!kakak..kakak..

Artikel ini boleh dikongsi bersama. Insyaallah saya akan cuba juga praktikkan untuk anak-anak saya supaya tidak lagi menghadapi situasi yang menggerikan..Hahaha.


Apa itu Sembelit?
Sembelit adalah satu masalah yang kerap berlaku di kalangan kanak-kanak disebabkan oleh pemakanan mereka yang tidak cukup mengandungi air dan serat atau fiber, ataupun kerana faktor-faktor lain dalam persekitaran kanak-kanak tersebut.
Seseorang kanak-kanak itu dikatakan mengalami sembelit apabila ia membuang air besar kurang tiga kali seminggu; bila najis itu keras, kering dan besar atau; apabila ia menjadi sukar untuk kanak-kanak tersebut membuang air besar.

Menghadapi masalah sembelit
* Berikan air yang lebih
Minum air yang mencukupi dan juga cecair lain, menolong pergerakan najis yang lebih senang melalui usus.
Keperluan air seseorang kanak-kanak ditentukan mengikut umur dan berat badan. Lazimnya kanak-kanak dalam umur persekolahan memerlukan tiga ke empat gelas air sehari.
Selain itu, boleh juga ditambah dengan satu hingga dua cawan jus setiap hari.
* Makanan kaya serat
Makanan yang mengandungi kandungan serat yang tinggi seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan roti bijirin penuh boleh membantu mengatasi masalah sembelit.
Serat ini tidak dihadam, jadi ia menolong membersihkan usus dalam pergerakan, ia melalui sepanjang usus.
Sementara itu, diet yang penuh dengan lemak, bergula atau berkanji boleh memperlahankan pergerakan usus.
Serat ini lazimnya tidak digemari oleh kanak-kanak, justeru kita boleh mencuba buah-buahan seperti epal, oatmeal, oren, pisang, kentang bakar dan dan bertih jagung.
* Senaman yang cukup
Aktiviti fizikal menggerakkan lagi usus. Jadi galakkan kanak-kanak bersenam dengan melakukan aktiviti-aktiviti mudah seperti bermain tangkap-tangkap dan berbasikal.
* Jadual pemakanan yang tetap
Makanan merupakan rangsangan asli atau semula jadi bagi pergerakan usus. Oleh itu, jadual pemakanan yang tetap menolong mewujudkan pergerakan usus yang rutin.
* Mewujudkan suatu tabiat tandas yang baik
Jika kanak-kanak itu suka menahan bila masa hendak ke tandas, kita boleh memastikan kanak-kanak tersebut duduk di tandas sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari pada waktu yang sama, sebaik-baiknya selepas makan.

No comments:

Post a Comment